Părinții salariați își pot deduce 100 de lei pentru fiecare copil, în 2023

0
Publicat:

Federația Părinților reamintește celor care au copii la școală că în acest an pot beneficia de o deducere suplimentară din impozitul pe venit echivalentă cu 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Baza legală este Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022.

Părintele își poate deduce 100 de lei pentru fiecare copil la școală Foto: Arhivă
Părintele își poate deduce 100 de lei pentru fiecare copil la școală Foto: Arhivă

Deducerea personală suplimentară se acordă indiferent de nivelul de salarizare al părinților. Singura condiție este ca elevul sau preșcolarul să fie înscris la o unitate de învățământ. Beneficiul se acordă doar unuia dintre părinți în cazul în care copilul este în grija ambilor părinți.

Prevederea referitoare la acest beneficiu a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Cum se acordă deducerea suplimentară 

Articolul 77 din Ordonanța de Urgență menționată mai sus se modifică astfel:

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Șegii nr. 287 din 2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104, alin. 2 din Legea nr. 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.”

„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite