Organizaţiile studenţilor cer suspendarea cursurilor în România. Universitatea Bucureşti nu va întrerupe cursurile. Mircea Cărtărescu: „Greşeşte grav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Universităţii Bucureşti a luat decizia continuării activităţii didactice
Conducerea Universităţii Bucureşti a luat decizia continuării activităţii didactice

Organizaţiile studenţeşti solicită întreruperea cursurilor tuturor universităţilor din România şi găsirea de soluţii ca acestea să se desfăşoare online. Luni, 9 martie, Universitatea Bucureşti a decis ca activitatea didactică să continue, însă scriitorul şi profesorul Mircea Cărtărescu consideră că hotărârea este greşită.

Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării suspendarea activităţilor didactice din cadrul universităţilor din România şi stabilirea de urgenţă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului „Covid-19”, pentru siguranţa membrilor comunităţilor universitare: „În cazul în care se suspendă activităţile din universităţi, recomandăm studenţilor cazaţi în căminele universitare să opteze pentru eliberarea camerelor, întrucât acestea reprezintă zone de risc ridicat, atât din cauza condiţiilor de trai, cât şi localizării în oraşe mari. De asemenea, recomandăm universităţilor să ia măsuri de substituire a procesului didactic cu ajutorul instrumentelor digitale şi platformelor online“, se arată într-un comunicat al organizaţiei studenţeşti.

Conducerea Universităţii Bucureşti a decis continuarea cursurilor 

La nivelul Universităţii Bucureşti s-a constituit un Grup de coordonare şi monitorizare a situaţiei privind Coronavirus COVID-19.

Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie al Universităţii Bucureşti, care s-a întrunit ieri, a luat hotărârea ca activitatea didactică să nu fie suspendată: „Universitatea din Bucureşti adoptă, ca procedură internă preliminară, prevederile Procedurii şi criteriilor de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz/ mai multe cazuri de COVID-19 din cadrul Hotărârii nr. 6 din 6.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, emise de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. (...) În acest moment, 9 martie 2020, ora 16:00, nu există, la nivelul comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, vreo situaţie de suspiciune sau confirmare a infectării cu Coronavirus COVID-19. Grupul de coordonare şi monitorizare se află în permanentă legătură cu facultăţile şi cu administraţia, pentru a monitoriza constant situaţia“. 

cartarescu

Scriitorul şi profesorul Mircea Cărtărescu a reacţionat şi a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Universitatea Bucureşti greşeşte grav, cred eu, neanulând cursurile pentru o vreme. Curând va fi silită să fac acest lucru, dar răul se va fi produs deja. Sper să nu am dreptate“

ASLS: Cursuri în mediul online

Asociaţia Studenţilor din Facultatea Limbi şi Literaturi Străine solicită susţinerea cursurilor în mod online: „ASLS doreşte găsirea unei variante care să nu ne afecteze sănătatea, dar nici desfăşurarea cursurilor. De aceea, am început să facem presiuni pentru soluţia optimă privind desfăşurarea cursurilor în deplină siguranţă. Propunerea înaintată de noi este de a susţine cursurile în mediul online, astfel încât să nu se ajungă la situaţia decalării calendarului academic. Astfel, suntem în constantă comunicare cu decanatul facultăţii şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei. Vă vom ţine la curent cu tot ce se decide în această privinţă“. 

Mai grav este şi faptul că până ieri nu se luaseră măsuri pentru ca normele minime de igienă din incinta facultăţii să fie respectare. „De asemenea, vă informăm că începând de astăzi (n.r. - ieri) au început demersuri pentru dotarea facultăţii cu săpun în băi şi dezinfectant (care poate fi găsit în holul de la intrarea în sediul Pitar Moş). În cazul în care observaţi că acestea lipsesc din spaţiul facultăţii, vă rugăm să ne anunţaţi pentru a sesiza acest lucru conducerii. Vă recomandăm ca, până la următoarele decizii, să respectaţi regulile de igienă pentru a preveni pe cât posibil infectarea cu acest virus“, se mai arată în informarea trimisă studenţilor de către ASLS.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite