Olimpicul Ionuţ Budişteanu, pe lista inventatorilor români la EUREKA cu un dispozitiv anticagulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpicul Ionuţ Budişteanu, câştigătorul mai multor premii internaţionale cu invenţiile sale, va reprezenta România la Concursul internaţional Bruxelles - EUREKA dedicat inventicii, de zilele acestea. Tânărul informatician participă la expoziţie cu un dispozitiv de detecţie automată a spărgătorilor care poartă cagulă şi de declanşare a alarmei.

Inventatorii şi cercetătorii români participă la a 63-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles - EUREKA dedicat inventicii, organizat în perioada 13-15 noiembrie, la Bruxelles, în cadrul Salonului INNOVA. În total, România va fi prezentă cu 25 de invenţii care vor fi expuse în standul realizat de Ministerului Educaţiei (MEN), potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Pe lista celor 25 de proiecte avizate de oficialii români figurează o nouă invenţie marca a ocupat locul I pe podium la concursul Embeded System Design Contest, susţinut de Intel. 

Dispozitiv ingenios pentru detectarea hoţilor cu cagulă

Este vorba despre un dispozitiv de detecţie automată a spărgătorilor care poartă cagulă. Budişteanu va veni cu un prototip, un poster şi prezentarea software-ului.

”Invenţia se referă la un dispozitiv electronic destinat să asigure detecţia automată cu Inteligenţă Artificială spărgătorilor mascaţi – acoperiti de o cagulă, mască sau ciorap care intră intr-o zonă comericială şi alarmării”, se arată în documentul Ministerului Educaţiei.

La competiţia Intel din vară, Budişteanu a creat un soft care poate detecta obiectele şi oamenii în mişcare.

”În urmă cu trei sau patru luni, am primit un dispozitiv creat de Intel, un computer foarte puternic din familia Intel Atom E3800. Trebuia să dezvoltăm ceva pe baza acestuia, orice. Eu am ales să fac un sistem inteligent de supraveghere care se foloseşte de Inteligenţa Artificială pentru a procesa imaginile şi pentru a detecta obiectele care se mişcă: pietoni, maşini, animale, etc”, a scris Ionuş Budişteanu pe blogul său.

Budişteanu, pe locul 9 în topul Time al celor mai influenţi adolescenţi din lume

Ionuţ Budişteanu este informatician şi inventator născut în Râmnicu Vâlcea. El este cunoscut pentru rezultatele deosebite la concursurile internaţionale, dar mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari obţinut la concursul "Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013)", una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume.

În 2013, revista Time l-a clasat pe locul 9 în topul celor mai influenţi adolescenţi din lume, iar în 2014 a realizat o aplicaţie pentru nevăzători care le permite acestora să se deplaseze folosind telefonul mobil.

În prezent, Ionuţ Budişteanu este student în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii Bucureşti.

Ce alte invenţii figurează pe lista României

Cercetătorii români vor veni cu invenţii precum diverse instrumente medicale: spectromicroscop modular complex, pansament biorezonant destinat vindecării rapide a rănilor sau material pentru implant ortopedic.

De asemenea, cercetătorii români vor mai veni şi cu alte invenţii precum un generator supraconductor de câmp magnetic intens, un traducător electronic analogioc pentru măsurarea puterii în curent continuu sau un scaun pentru lucrul la calculator, cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale.

Pe parcursul desfăşurării Salonului INNOVA, Ministerul Educaţiei va organiza evenimente de brokeraj tehnologic şi de afaceri pentru inventatorii români, se mai arată în comunicatul de presă al MEN.

În plus, vineri, 14 noiembrie, la ora 15.00, în standul naţional (Pavilion  10 - Complex Bruxelles EXPO) va fi organizată Ziua României. Festivitatea de premiere este programată sâmbătă, 15 noiembrie, ora 19.00.

Salonul INNOVA din capitala Belgiei este un spaţiu de întâlnire între cercetători, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi întreprinzătorii cei mai activi şi mai interesaţi de „nou” din mediul de afaceri. 

EUREKA 2014 Participare


Pe aceeaşi temă:

Paradoxul geniului din Râmnicu Vâlcea

Descoperirile şi surprizele ştiinţifice româneşti din 2013

FOTO Tinerele genii ale României sunt la Salonul de Inventică: Ionuţ Budişteanu îşi prezintă maşina autonomă autohtonă

INTERVIU Ionuţ Budişteanu, tânărul geniu al informaticii, începe facultatea în Bucureşti şi va locui în cămin: „Studiul în străinătate este un moft“

Românii fabrică în Elveţia: Mircea Tudor va construi scannerul de avioane la o fabrică din cantonul Berna după o investiţie de 47 de milioane de dolari

FOTO. Invenţiile studenţilor de la Universitatea Tehnică din Chişinău: dispozitive de bruiaj şi roboţi din lemn

Invenţii trăsnite: premiile Ig Nobel  pentru anul 2014

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite