VIDEO Marele premiu la Salonul de inventică de la Geneva, adjudecat de români sub steag elveţian. Lista medaliilor obţinute de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele premiu al Salonului de Invenţii de la Geneva de anul acesta a fost obţinut de o companie elveţiană pentru OnAirCamera, o tehnologie creată de trei români, cercetători în cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară (CEECAI), condus de Mircea Tudor (MBTelecom), el însuşi laureat cu Marele Premiu, la Geneva, în 2009 şi în 2013. Toate invenţiile României au fost premiate, susţin oficialii Ministerului Educaţiei.

Marele Premiu al Mircea Tudor (MBTelecom), singurul inventator din lume premiat de două ori la Geneva, în 2009 şi în 2013.

„Sistemul, achiziţionat de compania elveţiană inclusiv cu patentul aferent, se adresează deţinătorilor de telefoane de tip smart şi constă într-un sistem de camere video capabile să urmărească mişcările utilizatorului în diverse contexte, să le recunoască şi să le monteze rapid sub forma unui film personalizat, transmis instantaneu abonatului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Cum funcţionează aplicaţia premiată

iRewind e o aplicaţie care traduce perfect conceptul de internet al lucrurilor. Practic, este formată din programul de pe smartphone şi mai multe camere conectate la Wi-Fi pe pârtiile de schi. Astfel, putem primi filmarea unei coborâri pe smartphone, chiar cronometrată. OnAir Camera transmite direct în telefonul nostru. 

Momentan, aplicaţia este disponibilă pentru pârtia Clăbucet şi la Cheile Grădiştei. Camerele video de pe pârtii întregistrează clipurile HD, prin identificarea poziţiei cu ajutorul conectării la GPS-ul telefonului.

Aplicaţia a fost fondată de Bogdan Mănoiu, Andrei Pitiş şi Mihai Nicolescu, dar omul cu ideea este Mănoiu. Lui i-a venit ideea la schi, în timp ce încerca să se filmeze.

Primul partener al aplicaţiei ce va fi lansată global de elveţieni în această primăvară a fost Orange, care a folosit-o şi pentru a-şi promova serviciile 4G de pe pârtia Clăbucet din Predeal.

Investiţia în aplicaţie a fost de 300.000 de euro şi acum are sediul în localitatea Renens din Elveţia. Echipa de programatori este din România, iar printre partenerii săi se numără Axis, Huawei şi Cisco. 

Palmaresul României la Geneva 2014

Pe lângă această remarcabilă realizare, cercetătorii şi inventatorii români au fost distinşi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 medalii de argint şi 4 medalii de bronz, potrivit bilanţului publicat de minister. 

Inventatorul şi inginerul român Corneliu Birtok-Băneasă a câştigat medalia de aur şi premiul delegaţiei din Hong Kong la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. El a realizat un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la autobuze şi camioane.

„Practic, toate cele 30 de invenţii prezente la Geneva, 24 sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), în cadrul unui stand naţional cu o suprafaţă de 32 mp, şi 6 înscrise în regim independent, au fost premiate”, susţin oficialii.

Premii - Liste 2 - ROMANIA Premii - Geneva 2014

Cu o suprafaţă de expunere de 8.500 mp, 726 de invenţii din 45 de ţări şi peste 60.000 de vizitatori, Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noide la Geneva este locul de întâlnire al celei mai mari pieţe mondiale din domeniul inventicii şi cel mai prestigios eveniment internaţional din domeniu. 

Evenimentul este organizat anual, în luna aprilie, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Confederaţiei Elveţiene, Consiliului de Stat al Republicii şi Cantonului Geneva, Consiliului Administrativ al oraşului Geneva şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.


Pe aceeaşi temă:

DOCUMENT Cele 24 de invenţii ale României la Salonul de la Geneva 2014

Corneliu Birtok-Băneasă, medalie de aur la Geneva pentru dispozitivul de reducere a consumului la camioane cu 5%

INTERVIU Mircea Tudor, singurul inventator din lume premiat de două ori la Geneva: „Trăiam din reparaţii radio-televizoare“

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite