Nou regulament de func┼úionare a ┼čcolilor. Elevii nu mai pot fi exmatricula┼úi. Ce alte modific─âri┬áintr─â ├«n vigoare

0
0
scoli salaj foto andreea vilcovschi
Foto: Arhiv─â

Ministerul Educa┼úiei informeaz─â c─â a fost semnat ┼či transmis spre publicare ├«n Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprob─â noul Regulament-cadru de organizare ┼či func┼úionare a unit─â┼úilor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt preuniversitar (ROFUIP).

Comparativ cu actualul regulament, elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului ┼čcolar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unităţi-pilot.

3. Num─ârul de calificative/note acordate anual fiec─ârui elev, la fiecare disciplin─â de studiu, este stabilit de c─âtre cadrul didactic, ├«n func┼úie de num─ârul unit─â┼úilor de ├«nv─â┼úare ┼či de num─ârul s─âpt─âm├ónal de ore prev─âzut ├«n planul-cadru. La fiecare disciplin─â num─ârul de calificative/note acordate anual este cu cel pu┼úin trei mai mare dec├ót num─ârul de ore alocat s─âpt─âm├ónal disciplinei ├«n planul-cadru de ├«nv─â┼ú─âm├ónt.

4. Modul de ├«ncheiere a situa┼úiilor ┼čcolare: la fiecare disciplin─â se ├«ncheie anual o singur─â medie, calculat─â ca medie aritmetic─â din num─ârul de note acordate pe parcursul anului ┼čcolar.

5. Includerea unor reglement─âri privind nivelul antepre┼čcolar (cre┼če).

6. Compatibilizarea modului de organizare ┼či func┼úionare a consiliilor de administra┼úie din unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt preuniversitar cu legisla┼úia primar─â.

7. Cre┼čterea relevan┼úei form─ârii continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic ┼či formare ├«n cariera didactic─â la nivelul fiec─ârei unit─â┼úi de ├«nv─â┼ú─âm├ónt preuniversitar cu personalitate juridic─â, preciz├óndu-se atribu┼úiile specifice.

8. Preciz─âri privind realizarea transferurilor elevilor.

9. Eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oric─ârei dispozi┼úii/trimiteri care d─â posibilitatea colect─ârii de fonduri b─âne┼čti de la p─ârin┼úii elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite