Ministrului Educaţiei vrea uniformă obligatorie pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu susţine acordarea de statut de funcţionar public profesorului contrar dorinţelor sindicatelor care sunt convinse că măsura i-ar apăra pe dascăli de agresiune din partea elevilor. În schimb, ministrul propune introducerea uniformei obligatorie pentru elevi.

 Întrebată cum are de gând să asigure securitatea profesorilor în şcoli, după cazul profesoarei înjunghiate în Ploieşti de un fost elev şi după ce sindicatele din educaţie a lansat un apel la modificarea legii în acest sens, Ecaterina Andronescu a declarat că paza nu este singura soluţie şi că o uniformă aleasă de părinţi, împreună cu şcoala, ar putea fi totuşi o soluţie, o „măsură care nu este exagerată”.

„Nu cred că paza este singura soluţie pentru că aş vrea să dau exemplul şcolii din Ploieşti. Erau doi paznici, profesorul de serviciu, elevii toţi aveau card de intrare, prin faţa şcolii patrulau doi sau trei jandarmi care l-au şi prins pe rău-făcătorul respectiv. Cu toate acestea, deci practic ne-am fi încadrat în standardele unei asigurări corecte a pazei şcolii, iată ce s-a întâmplat. Deci eu cred ca mai trebuie sa găsim şi măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acea uniformă şcolară – poate că nu este cea mai potrivită sintagmă şi de aceea lumea o refuză, dar şcoala gaseşte o formulă pentru ca toţi copiii să se îmbrace la fel şi în felul acesta să fie uşor de distins un copil al şcolii de cineva care e un intrus, din afara şcolii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exaggerate”, declară ministrul  într-o intervenţie pentru Radio România Iaşi. 

   

Elevii cer măsuri adaptate la realitatea şcolii

Reacţiile nu au întârziat să apară. Asociaţiile de elevi din România condamnă recentele declaraţii ale ministrului conform cărora soluţia pentru asigurarea securităţii în unităţile de învăţământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii. 

„Considerăm ca fiind foarte  grav faptul că problema siguranţei în şcoli nu este înţeleasă de către reprezentanţii autorităţii, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluţionarea acesteia”, se arată într-un comunicat semnat de 6 asociaţii de elevi, printre care Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).

Elevii spun că „introducerea uniformelor şcolare este o măsură pur demagogică, deoarece ea nu substituie prezenţa unor agenţi de securitate special instruiţi în sensul asigurării siguranţei persoanelor din instituţii publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza şi pe baza carnetului de elev“.

Elevii solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să găsească soluţii viabile pentru ca fiecare şcoală din România să beneficieze de pază asigurată de către autorităţile locale.  Aceştia consideră că ideile ministrului sunt de fapt „propuneri care atentează la principiul învăţământului gratuit şi al echităţii, prevăzute de Legea educaţiei, precum introducerea uniformei obligatorii”, spun elevii.

Totodată, conceptul de ”uniformă obligatorie” este unul vag, accesul elevilor în şcoală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei”, atrag atenţia elevii.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite