Ministerul Educaţiei şi Biserica Catolică au semnat un protocol de colaborare pentru ora de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei, Conferinţa Episcopilor din România şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat pe 11 mai, un protocol care vizează predarea disciplinei religie în învăţământul preuniversitar de stat, respectiv organizarea învăţământului teologic catolic, cultul romano-catolic de limbă română, romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic.

Documentul a fost semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România şi Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Protocolul este similar în materie de prevederi, drepturi şi obligaţii cu cele semnate de Ministerul Educaţiei şi Biserica Ortodoxă Română (2014), Sinodul Bisericii Reformate din România şi Biserica Unitariană din Transilvania (2015), se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Reprezentanţii ministerului spun că vor parteneriate de colaborare în domeniul învăţământului cu toţi reprezentanţii cultelor oficial recunoscute în România.

Anul trecut a fost semnat parteneriatul cu Biserica Ortodoxă Română, care prevede că Patriarhia trebuie consultată în ceea ce piveşte structura examenului de certificare a competenţelor profesionale ale absolventului de învăţământ teologic ortodox preuniversitar, profesorii de Religie sunt numiţi cu binecuvântarea chiriarhului (reprezentantul Patriarhiei), iar şcolile au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, valorilor şi simbolurilor religioase.

În ceea ce îi priveşte pe profesorii de Religie, încadrarea acestora pe post se face cu un aviz scris din partea chiriarhului, iar refuzul acordării binecuvântării se comunică în scris solicitantului şi trebuie să fie temeinic motivat. Retragerea binecuvântării se face în urma unor abateri grave de la doctrina sau morala cultului şi duce la încetarea contractului individual de muncă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite