Ministerul Educaţiei a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale de la clasele I şi a II-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile manuale ar urma să ajungă pe băncile elevilor până începe anul şcolar, susţin oficialii
Noile manuale ar urma să ajungă pe băncile elevilor până începe anul şcolar, susţin oficialii

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a selectat nouă oferte de manuale pentru clasele I şi a II-a, propuse de participanţii la licitaţie, dintre cele 21 de proiecte depuse. Este vorba de mai multe asocieri de firme şi edituri, însă pentru o parte din materii nu au fost desemnaţi câştigătorii. Oficialii dau însă asigurări că manualele noi vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014.

Dintre proiectele depuse de cei 21 de participanţi la procedura de licitaţie - individual sau în asociere - au fost selectate 9 oferte, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Educaţiei.

1. Comunicare în limba română clasa I: SC CD Press SRL_OF_1, SC CD Press SRL_OF_2, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
2. Comunicare în limba maternă maghiară clasa I: Editura Corvin Deva.
3. Comunicare în limba română clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
4. Matematică şi explorarea mediului clasa I: SC CD PRESS SRL, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
5. Matematică şi explorarea mediului clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
6. Limba modernă clasa I - limba engleză: SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL.

Însă, susţin oficialii, nu au fost selectate oferte la mai multe discipline:

  • Comunicare în limba română pentru minorităţi clasa I
  • Comunicare în limba română pentru minorităţi clasa a II-a
  • Comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a
  • Limba modernă clasa I (limba germană)
  • Limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană)
  • Religie clasa I şi Religie clasa a II-a.

Cele mai multe oferte s-au înregistrat la Matematică şi explorarea mediului clasa I (13 oferte), urmată de Comunicare în limba română clasa I (12 oferte), se mai arată în comunicatul oficial.

”Nu au fost depuse oferte pentru 12 loturi, dintre care 6 pentru comunicare în limbile materne ale minorităţilor pentru clasa I şi 6 pentru comunicare în limbile materne ale minorităţilor pentru clasa a II-a. MEN va organiza o nouă procedură de achiziţii pentru loturile pentru care nu s-au depus oferte şi pentru loturile pentru care nu există încă oferte câştigătoare”, au mai explicat oficialii de la minister.

Din momentul comunicării rezultatelor, participanţii pot depune contestaţii, timp de 10 zile. Acordurile-cadru cu ofertanţii selectaţi urmează să fie semnate după 11 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Contractarea se va realiza după ce se vor centraliza comenzile de manuale făcute de unităţile de învăţământ, au adăugat aceştia.

Manualele câştigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Mai departe, cadrele didactice vor putea accesa platforma şi vor selecta acele manualele pe care doresc să le utilizeze în fiecare şcoală.

”Iar comenzile vor fi realizate online de către unităţile de învăţământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august. Manualele noi vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014”, susţin oficialii.

”Noile manuale (în format clasic şi în format digital) înlocuiesc manualele existente până la această dată, aprobate prin Ordinul de Ministru nr. 3885/2004. România este printre primele ţări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile şi online”, mai arată ministerul.    

Manuale noi amânate

Noile manuale, în format tipărit, digital şi online, riscă să ajungă anul acesta cu întârziere pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a. Editorii au anunţat de curând că, în cel mai optimist caz, cărţile vor putea fi livrate în şcoli la jumătatea lui octombrie. 

Potrivit calendarului, amânat deja o dată, pe 28 iulie Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să anunţe câştigătorii licitaţiei de manuale, asta după ce procedura a fost contestată şi a ajuns în instanţă. 

Editorii susţin că „se îngustează şi mai mult intervalul de execuţie a contractelor şi se pune sub semnul întrebării existenţa manualelor pe băncile şcolilor, la 15 septembrie“. 

Aceştia explică şi paşii care urmează după ce câştigătorii intră în rol: trebuie consultaţi învăţătorii, încă aflaţi în vacanţă, se anunţă lista cu manualele aprobate, se centralizează comenzile din ţară şi abia apoi urmează tipărirea şi livrarea lor în şcoli. 


Pe aceeaşi temă:

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Editorii acuză Ministerul Educaţiei că întârzie să anunţe câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale şcolare

Ministrul Educaţiei promite manuale noi şi în format digital din 15 septembrie, pentru elevii claselor I şi a II-a

Licitaţia pentru noile manuale şcolare a fost amânată cu 45 de zile. Editorii: Manualele vor ajunge la elevi de Crăciun

Cifrele de afaceri cerute firmelor care vor să participe la licitaţia pentru noile manuale, reduse de aproape 10 ori

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite