Institutele de cercetare rămân în subordinea Ministerului Educaţiei, conform noii organigrame a instituţiei

0
0
Publicarea organigramei face posibilă numirea unui nou secretar de stat pe preuniversitar    FOTO: Arhiva Adevărul
Publicarea organigramei face posibilă numirea unui nou secretar de stat pe preuniversitar    FOTO: Arhiva Adevărul

Ministerul Educaţiei a publicat organigrama de funcţionare care prevede structura ministerului şi trecerea institutelor naţionale de cercetare în subordinea Educaţiei. De asemenea, acum va putea fi numit un nou secretar de stat pe preuniversitar, decizie care a fost amânată tocmai fiindcă nu devenise oficială noua schemă de organizare a instituţiei.

Institutele de cercetare au trecut în subordinea Ministerului Educaţiei, lucru anunţat încă în decembrie 2012 printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG). La 30 de zile de la apariţia acesteia, s-au trecut în coordonarea ministerului Educaţiei institutele naţionale de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea guvernului, a instituţiilor publice sau de drept public.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern din aprilie 2013, se vor aproba regulamentele de organizare şi funcţionare ale institutelor de cercetare şi patrimoniul acestora va fi inventariat.

Printre cele 46 de institute naţionale de cercetare care se află acum în subordinea Ministerului Educaţiei se numără Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei, unde se construieşte cel mai mare laser din lume în cadrul proiectului ELI-NP cu finanţare europeană de 83% din costurile de peste 350 de milioane de euro.

Institutele aflate în coordonarea sau în subordinea Academiei Române şi a academiilor de ramură pot trece în coordonarea Ministerului Educaţiei numai cu acordul Academiei Române şi al academiilor de ramură, se arată în OUG din 21 decembrie 2012.

Secretar de stat pe preuniversitar

"În termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se face încadrarea personalului în numarul maxim de posturi aprobat şi în noua structură organizatorică", se arată în hotărârea de guvern din 16 aprilie, publicată în Monitorul Oficial în data de 30 aprilie.

Astfel, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va putea numi un nou secretar de stat pe preuniversitar, loc rămas vacant după eliberarea din funcţie a lui Stelian Fedorca fiindcă Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil, la începutul lunii martie.

Potrivit presei locale, fostul inspector şcolar general din judeţul Vâlcea, Florian Smeureanu, ar fi fost propus de PNL pentru funcţia de secretar de stat pe preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei.

HG 185_16 Aprilie 2013_organizarea Si Functionarea MEN

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite