Informatica va fi inclusă în testele PISA

0
Publicat:

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis, joi, că a cerut ca în testele PISA să fie introdusă în chestionarul de bază, începând cu 2025, și zona de tehnologie a informației și comunicațiilor (TIC), precizând că trebuie să fie înțeleasă mai bine performanța elevilor cu privire la aceste competențe.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Din 2025 în testele PISA ar putea fi introdusă zona de tehnologie a informației și comunicațiilor.

Ultimul raport de literaţie digitală din mai anul acesta spunea că în intervalul de vârstă 6 - 18 ani nivelul înalt funcţional al literaţiei digitale este de doar 25%. Deci, pe cifrele de acum, acesta este procentul pe care sperăm că vom educa viitorii specialişti în IT&C. Ne dorim să avem date şi mai bune şi atunci pentru PISA 2025 anunţ acum în premieră că am avut în vedere şi am solicitat ca în chestionarul de bază pentru studenţi să acoperim şi zona de TIC, pentru a înţelege mai bine performanţa elevilor, apropo de competenţe. Asta ne va permite şi să adaptăm mult mai bine lucrurile pentru viitor”, a declarat Deca în cadrul evenimentului „România Digitală, România Liberală”, organizat de PNL, citatî de Agerpres.  

Deca a mai adăugat că în pandemia s-a putut observa că învățământul online a dobândit o altă amploare, afirmând că „după frustrarea iniţială, lumea a activat sentimentul de rezilienţă şi a învăţat rapid", menționând, însă, că pentru ca şcoala să fie „un vector de mobilitate digitală şi socială” trebuie să existe condiții minimale de conectare la internet, dispozitive şi profesori care să poată forma elevii. 

Pentru a putea avea un învăţământ online sau chiar hibrid de calitate, avem nevoie de trei lucruri: acces la internet, dispozitive şi în şcoală şi competenţe digitale într-o masă critică la nivelul corpului profesoral. Pandemia ne-a adus mai aproape de acest deziderat, dar nu l-am atins încă. Deci, dacă vom dori ca şcoala să fie un vector de mobilitate digitală şi socială, atunci trebuie ca fiecare şcoală să aibă aceste condiţii minimale: conectare la internet, dispozitive, laboratoare sau alte tipuri de dispozitive şi un grup de cadre didactice care să poată forma elevii şi alte cadre didactice cu competenţe minimale şi eu cred că, dacă ar fi să prioritizăm, împreună cu platformele naţionale care să poată asigura coordonarea unei astfel de reţele, acolo trebuie să investim, încă avem zone gri, apropo de acces. Încă avem probleme cu dispozitivele, care, după ce au fost achiziţionate în vremea pandemiei, au şi ele nevoie de mentenanţă, de reînnoirea abonamentelor de acces la internet. Lucrurile în educaţie trebuie să fie gândite strategic”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite