Greva generală din Educație, completată cu proteste în stradă

0
Publicat:

Sindicatele din învățământ au anunțat pentru joi un protest în fața Guvernului, în contextul grevei generale declanșată luni. Negocierile bat pasul pe loc.

 Profesorii au intrat în grevă generală Foto: Inquam
Profesorii au intrat în grevă generală Foto: Inquam

Zero rezultate în urma a trei zile de negocieri între sindicatele profesorilor și Guvern. În timp ce reprezentanții sindicaliștilor spun că profesorilor „le-a ajuns cuțitul la os“ și că multă vreme au fost „luați de proști“ referindu-se la salariile lor, Guvernul, prin gura premierului Ciucă și a președintelui Iohannis, vorbește întruna de satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice la viitoarea lege a salarizării unitare programată pentru vara acestui an. Între timp, clasele rămân goale.

Cele trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ – au anunțat pentru joi un protest cu 15.000 de profesori la Palatul Victoria și un marș ca răspuns la dialogul surzilor purtat până acum.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învățământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din Educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din Educație și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ“, se arată într-un document al sindicatelor.

Profesori în stradă la Iași

La Iași, 2.500 de profesori au protestat în stradă timp de două ore miercuri, cerând respect și educație.

Liderul sindicatului profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă, a spus la finalul protestului că nu se pune problema îngheţării anului şcolar, dar că există riscul perturbării datelor la care vor avea loc examenele naţionale. „Este greu de spus care va fi situaţia cu examenele naţionale. Nu ne-am dorit să blocăm nimic, mingea este la Guvernul României. Mediile sunt încheiate, nu se pune problema îngheţării anului şcolar, în schimb se poate pune problema perturbării datelor la care se vor da examenele la gimnaziu şi la liceu. Cuţitul ne-a ajuns la os. Îi transmit domnului premier că dacă nu va trece imediat la negocieri există riscul să perturbăm examenele. Ce vină au copiii?“, a declarat Lăcustă.

Ce spune președintele

Preşedintele Klaus Iohannis susține că revendicările profesorilor nu pot fi soluționate de azi pe mâine și că pentru o parte dintre ele chiar s-au găsit soluții. „Chestiunea rămâne în atenţia coaliţiei şi există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluţii pozitive şi pentru angajaţii din Educaţie“, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Cotroceni.

În opinia șefului statului, „toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrului Educaţiei, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări“.

Preşedintele FSLI Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca acelea de până acum.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat inițial că, miercuri după-amiază, va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii. Ulterior, la negocieri au confirmat prezența Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, cel de Finanțe și ministrul Educației, plus secretarul general al Guvernului.

„Noi avem un mandat foarte clar şi îl repet, dacă Guvernul va veni cu un act normativ prin care să acorde o mărire în avans, care să acopere rata inflaţiei şi în acel act normativ să scrie negru pe alb ceea ce au scos din Legea Educaţiei, şi anume grila de salarizare se va construi pornind de la principiul că profesorul debutant va avea salariul mediu pe economie, nu se va opri nimic“, a explicat Simion Hăncescu, marți, la Prima TV.

La momentul redactării acestui articol negocierile erau în derulare.

Grevă anunțată și în Sănătate

La rândul lor, sindicatele din Sănătate amenință cu greva. Federația Sanitas a pichetat marți sediul Guvernului anunțând o grevă pe 8 iunie. „Susțin greva celor din învățământ! Susțin că și noi, cei din Sănătate și asistența socială, trebuie să fim la fel de hotărâți ca ei. Ne-au dezbinat, s-au făcut că ne «aruncă» câte ceva, întâi medicilor, apoi și altora, dar firimituri; doar ne-au dezbinat! Așa vor să facă și acum: propun firimituri profesorilor astfel încât să ne dezbinăm. Dacă nu sunt în stare să facă legi corecte, să plece! O grevă comună: învățământ, sănătate, asistența socială, dar și alte sectoare bugetare poate i-ar trezi din adormirea pe care și-o permit odată așezați în fruntea țării!“, a scris Viorel Hușanu, liderul Sanitas București, pe pagina de Facebook. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite