FOTOREPORTAJ Cum s-au descurcat copiii de 6 ani în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de şase ani s-au amestecat printre cei mai mari în curtea Şcolii 170 ”Geo Bogza” din Capitală, în prima zi de şcoală                      FOTO Mediafax
Copiii de şase ani s-au amestecat printre cei mai mari în curtea Şcolii 170 ”Geo Bogza” din Capitală, în prima zi de şcoală                      FOTO Mediafax

Copiii de 6 ani care au păşit pentru prima dată în cele trei clase pregătitoare amenajate la Şcoala 170 ”Geo Bogza” din Sectorul 1 al Capitalei au primit aparent mai relaxaţi decât părinţii schimbarea din viaţa lor, aşteptând să vadă ce le-au pregătit profesorii şi ce e nou faţă de ce au făcut la grădiniţă. Doar câţiva dintre ei au avut momente în care au plâns temători pe hol, cerând sprijinul părinţilor.

Cu buchete în braţe şi ghiozdanele în spinare, câteva zeci de copii de şase ani au păşit luni, pentru prima dată, într-o şcoală, urmând să studieze în cele trei clase pregătitoare special amenajate pentru ei la Şcoala 170 ”Geo Bogza” din Capitală.

După planurile făcute de părinţi anul trecut, ei ar fi trebuit să fie acum în grupa mare la grădiniţă, în ultimul lor an alături de alţi copii de şase ani sau mici.

În schimb, au aflat în 2012 că în toamnă vor merge direct la şcoală, unde vor socializa nu cu grupa mare, mijlocie sau mică, ci cu elevi şi de două ori mai mari decât ei, în cazul claselor pregătitoare amenajate în cadrul liceelor şi colegiilor naţionale.

Copiii, curioşi să descopere experienţa clasei zero

Cei mai mulţi dintre copiii de şase ani s-au aşezat liniştiţi în băncile aşezate un formă de U în clase, curioşi să se descopere şi să afle mai multe despre ce vor învăţa în clasa pregătitoare.

Mai emoţionaţi păreau părinţii, care au rămas pe lângă clasele unde şi-au lăsat copiii, pe hol, temători că cei mici nu se vor adapta şi curioşi să vadă cum se acomodează, dar şi pentru a-i imortaliza în prima lor zi de şcoală.

Pentru unii, momentul a fost dificil

Doar câţiva elevi mai ieşeau din clasă să-şi vadă părinţii, unii plângând şi cerându-le să-i ducă la grădiniţă. Cei mai mulţi au păşit încrezători în noul an şcolar şi au încercat chiar să-şi facă prieteni noi, descoperindu-şi colegii de clasă.

Părerile părinţilor despre clasa zero sunt împărţite. Unii sunt de acord, alţii ar fi preferat să-i ducă pe copii la grădiniţă, nu la şcoală. 

O parte dintre aceştia consideră că este prea devreme pentru copii lor să meargă la şcoală şi nu văd cu ochi buni schimbările făcute de minister. Alţii consideră că este un lucru bun, pentru că astfel copiii se obişnuiesc mai repede cu mediul şcolar şi le va fi mai uşor în clasa I.

La Şcoala 170 ”Geo Bogza” nu au fost probleme în prima zi. Felul în care au fost amenajate cele trei clase pregătitoare pentru elevii de 6 ani nu diferă foarte mult de cel de la grădiniţă, pentru a face trecerea mai uşoară: au mobilier mobilier nou, spaţiu de joacă, parchet şi dulăpioare pentru copii. 

”Este ceva nou şi pentru noi, nu vă putem da foarte multe detalii, însă nu am întâmpinat probleme la înscrierea copilului şi asteptăm să vedem rezultatele”, au spus părinţii.

Emoţii doar pentru părinţii din 2012

Dacă promisiunea premierului Victor Ponta de a muta anul pregătitor înapoi la grădiniţă, făcută luni, la deschierea anului şcolar la un liceu din Târgu-Jiu, va fi pusă în aplicare, în 2013 părinţii copiilor de şase ani nu vor mai trece prin emoţiile din acest început de an şcolar.

Premierul a declar luni că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca ”faimoasa clasă pregătitoare” să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile ”au dat bătăi de cap părinţilor”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite