FOTO Prima zi de şcoală, între vizitele politicienilor şi lipsurile din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie la o clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială 311 din Capitală   FOTO: David Muntean/Adevărul
Remus Pricopie la o clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială 311 din Capitală   FOTO: David Muntean/Adevărul

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar luni dimineaţă. Cei mici de la clasele I şi a II-a nu vor avea însă manualele noi promise de oficiali, cel puţin până în octombrie-noiembrie. Prezent la deschiderea anului şcolar în Capitală, ministrul Remus Pricopie a promis că toate manualele vor fi înlocuite în patru ani. Momentul nu a fost ratat nici de principalii oameni politici ai ţării.

Anul şcolar a fost deschis oficial luni prin vizite oficiale la şcoli din Capitală şi din ţară, la care au participat ministrul Educaţiei, candidaţii la prezidenţiale şi principalii oameni politici de la nivel local, care nu au ratat momentul pentru a-şi arăta planurile în discurile ţinute în faţa elevilor, a părinţilor şi a dascălilor. 

Şi subiectul orelor de religie în şcoli a fost reactivat în prima zi de cursuri din noul an şcolar. Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a reluat campanie de stopare a „biserificării” şcolilor şi a „îndoctrinării religioase”, cerând Ministerului Educaţiei să rezolve problema şefilor de şcoli şi diriginţilor care sunt şi preoţi, deci subordonaţi şi Bisericii Ortodoxe.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a participat luni dimineaţă la deschiderea oficială a cursurilor noului an şcolar 2014 -2015 la Şcoala Gimnazială nr. 148 „George Călinescu" din sectorul 5. 

Oficialul a admis lipsa noilor manuale la început de an, dar a dat asigurări că ”în mai puţin de patru ani vom avea doar manuale noi”, adaptate actualelor generaţii, inclusiv în format digital.

Remus Pricopie a mai declarat că luna aceasta ar urma să fie aprobat noul regulament şcolar, modificat ultima dată în anul 2005, care pune accentul pe seriozitate şi pe disciplină în şcoli, susţine ministrul.

Acesta a adăugat că nu vor fi schimbări la nivelul examenelor şi că vor continua evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ”pentru că e important să monitorizăm ce se întâmplă în şcoală, în fiecare an”.

Pricopie a promis că la început de an şcolar că manualele digitale "vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora", şi avertizează profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele, scrie Mediafax.

"Nu ar fi trebuit ca astăzi (luni - n.r.) să nu avem manuale. Mi-aş fi dorit ca startul manualelor digitate să fie pe 15 septembrie, şi nu pe 25 septembrie sau când o fi . Am discutat cu inspectorii generali şcolari, la videoconferinţă, ca profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali pentru edituri. Manunalele digitale vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora ", a spus ministrul Educaţiei , prezent la deschiderea noului an la Şcoala 148 "George Călinescu" din Sectorul 5.

„Interese financiare enorme din partea editorilor“

Întrebat dacă poate spune cine este vinovat de întârziererea apariţiei manunalelor noi, ministrul a spus că acest lucru va fi cunoscut după ce se va termina licitaţia.

"Nu pot spune cine este vinovat. Vom vedea la sfârşitul licitaţiei dacă s-a greşit din partea ministerului sau a cui este vina. Nu uitaţi interesele financiare enorme din partea editurilor. Mergeţi în clase şi veţi vedea că s-a profitat enorm de lipsa acestor manuale, mai mult sau mai puţin legal. Nu vreau să comentez decizia CNSC. Suntem obligaţi să reevaluăm. Nu vreau să dau un termen, pentru că, de fapt, problema nu este la reevaluarea Ministerului Educaţiei (MEN), pentru că pot fi făcute contestaţii pe alt subiect", a mai spus Pricopie, precizând că din 2013 au fost proteste, reclamaţii şi observaţii privind noile manunale.

Ministrul a mai spus că a fost declanşată procedura de evaluare cerută de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dar asta nu este tot. "În acest moment, colegii de la MEN au declanşat procedura de reevaluare. Apoi, vom anunţa, din nou, câştigătorii sau alţii, în funcţie de rezultatele reevaluării şi de observaţiile CNSC. Până vor apărea manunalele, copiii din clasa I vor învăţa pe baza fişelor, aşa cum au lucrat şi clasa la pregătitoare. Iar elevii de clasa a II-a au manunalele de anul trecut, pe de o parte, iar pe de alta, ţinând cont de programă, vor lucra pe fişă", a adăugat Remus Pricopie, citat de Mediafax.

Deschideri oficiale, cu politicieni

Ministrul a mers, la ora 10:30, la Şcoala Gimnazială nr. 311 din sectorul 6, unde le-a urat succes copiilor în noul an şcolar. „Mi-am dat seama că această deschidere de an şcolar, în primul rând, trebuie să fie pentru copii şi mai puţin pentru noi profesorii şi părinţii. Prin urmare, eu cred că astăzi copiii vor să-şi vadă şcoala, vor să-şi vadă sala de clasă şi să îşi cunoască noii colegi, dacă sunt la început. Vă spun că aveţi una dintre cele mai frumoase şcoli din bucureşti şi trebuie să le mulţumim autorităţilor locale pentru asta, fiindcă puţine şcoli în ţară au bazin de înot, teren de sport, grădiniţă, sală de mese, laboratoare şi toate în condiţii excepţionale. Eu cred că ierarhia şcolilor se va modifica şi în funcţie de infrastructură, sunt convins că această şcoală va fi şi mai căutată în viitor. Vă urez un an foarte bun“, a spus Pricopie. 

pricopie scoala david muntean

Şcoala 311 din Cartierul Ghencea a Capitalei, aleasă pentru renovările făcute în cadrul programului BEI FOTO: David Muntean

Protest la o şcoală din Capitală

Între timp, părinţii copiilor dintr-o clasă a III-a de la Şcoala Gimnazială Iancului nr. 52 din Capitală au protestat, în curtea şcolii, iar elevii nu au venit la deschiderea noului an, pentru că învăţătoarea de la clasă a fost schimbată, Inspectoratul Şcolar explicând că aceasta era detaşată, scrie Mediafax. 

Şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, a explicat că învăţătoarea era detaşată la clasă, ea fiind titular la grădiniţă. Vara aceasta, în urma procedurii de mişcare de personal, o învăţătoare de la Iaşi a obţinut acest post, tot prin detaşare.

Aceasta din urmă a absolvit Facultatea de Psihologie a Copilului şi Ştiinţele Educaţiei, are 20 de ani vechime şi gradul I, în timp ce educatoarea de grădiniţă are 11 ani vechime, este absolventă de liceu pedagogic şi are gradul II, a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB Marian Banu.

Lansări cu fast: premier şi candidaţi la prezidenţiale la microfon

Victor Ponta a participat, astăzi, înconjurat de preoţi la deschiderea noului an şcolar, la Colegiul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Acesta a unde a declarat că de mai bine de zece ani nu s-au făcut manuale noi şi că reforma trebuie făcută.

„Vreau să adresez un apel către profesori, către părinţi şi către elevi de a înţelege că în 2014 trebuie să trecem chiar şi mai târziu decât era bine, trebuie să trecem la ceea ce înseamnă educaţia viitorului. De mai mult de zece ani nu s-au făcut manuale noi, nu s-au făcut programe noi. Profesorii, părinţii ne spuneau pe bună dreptate că lumea se schimbă, sistemul de educaţie se schimbă şi cineva trebuie să aibă curajul să vină cu manualele, să vină cu programa la anul 2014, 2015, 2016. Mai mult, şi pentru că văd că nu mai există niciun elev care să nu ştie să folosească o tabletă, un telefon, un computer, cred că ideea de manual digital, adică acele manuale care, dincolo de ceea ce este pe hârtie, pot fi descărcate de către orice fel de părinte, de către orice fel de copil, fără niciun fel de cost, este cu adevărat o reformă pe care trebuie s-o facem“.

Ponta deschidere an scolar

Profesorul-candidat Iohannis către elevi: „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!”

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a participat luni, 15 septembrie, la deschiderea anului şcolar la şcoala nr. 18 din municipiul Sibiu.

Primarul Sibiului a ales pentru deschiderea de an şcolar o şcoală de cartier, iar după slujba oficiată de preoţi şi după discursul directorului unităţii de învăţământ le-a vorbit zecilor de elevi, părinţi şi profesori strânşi în curtea uneia dintre cele mai moderne şcoli din Sibiu. 

deschidere an scolar 2014 sibiu1

„Daţi-mi voie în primul rând sî vă doresc un an şcolar 2014-2015 foarte bun. În fiecare an prima zi de şcoală este o sărbătoare şi pentru elevi, şi pentru părinţi dar şi pentru noi, din administraţia publică locală. Pentru noi, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Local, şcolile sunt foarte importante. Probabil şcolile sunt cea mai importantă preocupare a noastră şi faptul că am venit astăzi aici la şcoala 18 la deschiderea anului şcolar este pentru a arăta că sunt impresionat de cât de bine aţi reuşit dumneavoastră, colectivul de conducere, colectivul de cadre didactice, să dezvoltaţi această şcoală. Este o şcoală de cartier, a fost o şcoală simplă, dar cu rezultate bune, iată că doar în câţiva ani s-a reuşit transformarea şcolii 18 într-un model, un model nu numai pentru Sibiu ci şi pentru mulţi alţii. Aveţi o şcoală modernă, cu dotări dintre cele mai performante, aveţi suficiente săli  de clasă, înţeleg domnule director că deja vin atâţia elevi  încât începem să ne gândim la următoarea extindere, aveţi sală de sport şi toate acestea creează condiţiile cele mai bune pentru a învăţa. Părinţilor nu pot să le spun decât să fie bucuroşi şi mulţumiţi că îşi triumit copiii la această şcoală. Învăţătorilor, profesorilor, colegilor mei le doresc un an şcolar foarte bun, profitaţi din plin de aceste condiţii excepţionale şi  veţi avea în continuare rezultate dintre cele mai frumoase şi vă felicit pe dumneavoastră şi conducerea şcolii pentru rezultatele menţionate de dumneavoastră, domnule director. Iar pentru voi, dragi elevi, un singur sfat: învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi! Vă doresc un an şcolar bun”, a declarat Iohannis.

Primarul Radu Mazăre, despre prima zi de şcoală

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a aflat luni, 15 septembrie, în mijlocul elevilor de la şcoala Jean Bart din oraş. Edilul a fost prezent la deschidea noului an şcolar, el fiind însoţit la acest eveniment de inspectorul şcolar general, Răducu Popescu şi de către viceprimarul Gabriel Stan.

image

Cu acest prilej, Radu Mazăre a făcut jurnaliştilor şi câteva dezvăluiri despre cum a fost ca elev: chiulea, făcea năzbâtii, dar citea mult.

“Tot timpul mi s-a spus că sunt brânză bună în burduf de câine. Făceam năzbătii, chiuleam, dar eram băiat deştept. Am citit mult. Nu am avut materii preferate, dar eram aplicat către matematică, fizică”, a declarat Radu Mazăre.

Început de an cu lipsuri

Elevii de clasa I şi a II-a încep azi un nou an şcolar, însă fără noile manuale promise de oficiali, aşa că vor învăţa de pe cele vechi. Dascălii vor fi nevoiţi să improvizeze la clasă, cel puţin până în noiembrie, din cauza unei licitaţii întârziate.

Oficialii din Educaţie dau vina pe edituri şi pe interesul lor comercial, iar editorii susţin că procedura a fost „viciată“ şi întârziată. Cert este că, pentru al doilea an consecutiv, dascălii vor fi nevoiţi să improvizeze, în condiţiile în care anul trecut a intrat în vigoare noua programă pentru clasa I, dar noul Abecedar nu a fost gata, iar anul acesta se va aplica noua filosofie de predare şi de la clasa a II-a.

Cum a fost serbată prima zi de şcoală în celelalte oraşe din ţară:

FOTO Tăriceanu, la deschiderea anului şcolar în Ploieşti: „Reţeta succesului este perseverenţa, pasiunea şi munca“

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost luni la deschiderea anului şcolar în două colegii din Ploieşti, Mihai Viteazul şi Carmen Sylva. Tăriceanu le-a spus elevilor că ingredientele succesului în viaţă sunt, în opinia sa, perseverenţa, pasiunea pentru ceea ce faci şi multă muncă

Lipsa manualelor pentru clasele I şi a II-a, suplinită de părinţi din buzunarele proprii

Lipsa manualelor pentru clasele I şi a II-a, cauzată de contestaţii în derularea licitaţiilor organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, este compensată, în unele şcoli, de părinţi, care au pus mână de la mână şi au cumpărat auxiliare din care copiii să poată învăţa.

VIDEO Tensiune la început de an şcolar, la Scutelnici. Părinţii sunt supăraţi că au plecat dascălii iar şcoala este neterminată

Început de an şcolar cu probleme, la Scutelnici, în judeţul Buzău. Copiii vor învăţa în aceleaşi săli de clasă, dintr-o anexă, vor merge la toaleta din fundul curţii şi riscă să rămână şi fără dascăli. Profesorii nu şi-au mai luat salariile de trei luni iar localul este în şantier, de şapte ani. Banii pentru cadrele didactice şi pentru cheltuielile curente de întreţinere sunt blocaţi în contul primăriei pe care este pus sechestru.

BISTRIŢA Prima zi de şcoală fără manuale. Învăţătorii folosesc abecedarele vechi sau apelează la jocuri educative

Şcolile din Bistriţa-Năsăud au prins viaţă luni odată cu începerea noului an şcolar. Cu mic cu mare elevii au împânzit curţile şcolilor şi mai apoi terasele şi cafenelele. În ciuda faptului că Ministerul Educaţiei a lăsat elevii de clasa I şi a II-a fără manuale, învăţătoarele nu se arată îngrijorate, susţinând că vor folosi abecedarele vechi până la reglementarea situaţiei.

ALEXANDRIA FOTO Aproximativ 7.000 de elevi din Teleorman au primit fişe trase la imprimantă în loc de Abecedar

12.000 de elevi teleormăneni din clasele I şi a II-a s-au aşezat astăzi în bănci, fără manuale. Învăţătoarele s-au străduit cum au putut să facă, totuşi, o amintire plăcută din prima zi de şcoală. Au înfrumuseţat clasele cu flori, iar pe băncile elevilor au pus pliante şi fişe trase la imprimantă, pentru ca cei mici să nu găsească băncile goale. Pentru toate învăţătoarele, situaţia de astăzi a fost o ”premieră” nefericită întâlnită pentru prima dată în zeci de ani de carieră.

TÂRGU-JIU: Elevii din clasele I şi a II-a au primit manuale tradiţionale expirate

Elevii din clasele a I şi a II-a de la Şcoala generală „Pompiliu Marcea“ din municipiul Târgu Jiu au primit în prima zi de şcoală manuale, deşi acestea nu sunt mai sunt valabile.

CĂLĂRAŞI 15 septembrie cu emoţii şi probleme: şcoli neautorizate şi boboci fără manuale

Anul şcolar se deschide la Călăraşi cu stângul. 26 de şcoli din judeţ nu au autorizaţii de funcţionare. Şi acesta nu este singurul inconvenient. Începutul de an şcolar este marcat de scandalul manualelor digitale, promise de ministrul Remus, dar care întârzie să apară pe băncile elevilor. 

BRAŞOV Şcoala a început fără manuale, dar bobocii de clasa întâi au primit câte un ghiozdan de la Primărie

2.065 de micuţi au început luni clasa I la Braşov. Copiii nu au găsit însă pe bănci manualele şcolare aşa cum se obişnuia. Au primit în schimb de la Primărie un ghizdan complet utilat. Părinţii sunt nemulţumiţi de situaţie, dar spun că nu sunt foarte surprinşi deoarece în învăţământul din ziua de astăzi nimic nu mai este sigur.

SATU MARE REPORTAJ Elevii din Satu Mare, în faţa unui an şcolar nou. Părinţii aşteaptă o soluţie pentru problema manualelor

Emoţiile au fost pe măsură, mai ales pentru cei care merg pentru prima dată la şcoală.  Chiar dacă autorităţile nu şi-au îndeplinit sarcinile şi au permis ca prima zi de şcoală să înceapă fără Abecedar şi cu aceleaşi cărţi de acum 10-15 ani, emoţiile şi speranţa unor zile mai bune s-au putut zări pe chipurile părinţilor.

TIMIŞOARA VIDEO Cât îl costă pe fiecare părinte incompetenţa celor care au lăsat copiii fără manuale: „O estimare la prima vedere arată un cost de 136 de lei”

Ploaia şi lipsa manualelor pentru clasa întâi şi a II-a au bulversat începtul de an şcolar şi în Timiş. În timp ce micuţii fără manuale chicoteau şi se bucurau de începerea noului an şcolar şi revederea colegilor, pe holuri părinţii se chinuiau să găsească soluţii pentru a rezolva, din bani proprii, problema manualelor pentru copii. Aceeaşi părinţi care au suportat şi costurile pentru renovarea clasei.

Manuale programate pe bandă rulantă

Mult disputata licitaţie ajunsă aproape de final nu vizează însă decât o parte din noile manuale necesare la clasele I şi a II-a, în baza noii programe, mai exact cele de comunicare în limba română, respectiv de matematică şi ştiinţele naturii. Au rămas neatribuite manualele noi destinate cursurilor de comunicare în limba română pentru minorităţi, clasa I şi a II-a, unde nici nu au fost ofertanţi, la comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, limba modernă clasa I (limba germană), limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană) şi pentru cele de religie, clasa I şi a II-a, adică 75% din materii, spun editorii.

Cu toate acestea, ministrul Educaţiei deja a anunţat că reforma de modernizare a programei şcolare continuă şi vor fi scoase la licitaţie şi manualele pentru celelalte clase din învăţământul primar şi general, treptat. „Deocamdată am început cu clasele I şi a II-a. Apoi, vom scoate la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când închidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele“, a declarat Pricopie de curând.

Acesta a anunţat duminică şi alte noutăţi ce ar putea fi introduse în şcoala românească. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să reducă numărul materiilor de la clasele a XI-a şi a XII-a în câţiva ani, iar elevii să poată opta pentru un domeniu sau altul, ca să se poată pregăti mai bine pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate, potrivit Mediafax. El propune de asemenea lungirea anului şcolar cu o „Săptămână Altfel“ în plus, înainte de 15 septembrie, însă opţional, doar pentru părinţii doritori. 

Structura anului şcolar 2014-2015

Semestrul I

  • Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014. În perioada 1 - 9 noiembrie,  clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
  • Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015
  • Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015
  • Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie
  • Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
  • Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie
  • Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie
  • Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie
  • Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015
  • Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015

Examene

  • Capacitate: 22-24 iunie
  • Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august

Pe aceeaşi temă:

Pricopie vrea mai puţine materii la clasele a XI-a şi a XII-a. Manualele vechi, reciclate de noii şcolari

Educaţia, un experiment. Al doilea început de an şcolar fără manuale noi

Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite