FOTO 15 septembrie cu emoţii şi probleme: şcoli neautorizate şi boboci fără manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Început de an şcolar cu emoţii
Început de an şcolar cu emoţii

Emoţii şi multe amintiri dintr-o vacanţă de vară mult prea scurtă. Aproximativ 47.000 de elevi s-au întors în bănci. Deschiderea anului şcolar a avut loc luni, 15 septembrie, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Călăraşi. 36 de săptămâni de cursuri îi aşteaptă pe elevi, structura noului an şcolar fiind asemănătoare cu cea din 2013-2014.


Anul şcolar se deschide la Călăraşi cu stângul. 26 de şcoli din judeţ nu au autorizaţii de funcţionare. Şi acesta nu este singurul inconvenient. Începutul de an şcolar este marcat de scandalul manualelor digitale, promise de ministrul Remus, dar care întârzie să apară pe băncile elevilor.

Până la anunţarea de către Ministerul Educaţiei a câştigătorilor licitaţiei de manuale, copiii de clasa I vor învaţa după fişe, iar elevii claselor a II-a vor învăţa după manualele vechi, deşi au programă nouă, a anunţat Pricopie.dascălii sunt şi ei bulversaţi de această încurcătură, dar spus că vor face tot posibilul să suplinească lipsa cărţilor. “Va fi dificil, dar sperăm să ne descurcăm cu fişe şi cu planşe”, spun învăţătorii. Nici părinţii nu sunt mulţumiţi de situaţie, dar nu au altă variantă. “Ar fi trebuit să pună totul la punct, ce vină au copiii noştri că ei nu au finalizat licitaţia?”, se întreabă Luciana Şerban, mămica unui băieţel care a păşit în primul an de şcoală.

calarasi scoala

Fară autorizaţii de funcţionare

La Călăraşi, din cele 98 de unităţi cu personalitate juridică, 72 deţin autorizaţiile sanitare de funcţionare. Numărul şcolilor autorizate din punct de vedere sanitar a crescut faţă de anul trecut, când la deschidere doar 63 de şcoli primiseră avizul Direcţiei de Sănătate Publică.


Conform inspectorului adjunct al ISJ Călăraşi, prof. Constantin Tudor, din cei aproximativ 47.000 de elevi călărăşeni, 42.000 de elevi vor învăţa în şcoli autorizate. Ceilalţi 6.000 sunt obligaţi să meargă la şcoli unde deficienţele sunt grave: nu există apă potabilă sau toaletele sunt insalubre. Astfel de probleme  sunt în fiecare an în şcolile şi grădiniţele din satele Gruiu, Arţari, Popeşti sau Bogdana.

calarasi scoala

Structura anului şcolar

Acest an şcolar va avea 36 de săptămâni. Vacanţa de iarnă va începe pe 20 decembrie, însă elevii din ciclul primar şi copiii din preşcolar vor avea o pauză în perioada 1 - 9 noiembrie. Cursurile se vor relua după vacanţa de iarnă, pe 5 ianuarie, iar semestrul I se va încheia pe 30 ianuarie.

calarasi scoala

 Urmează o vacanţă intersemestrială, cursurile reluându-se pe 9 februarie. În semestrul al doilea, elevii vor avea vacanţa de primăvară în perioada 11 - 19 aprilie. Cursurile se vor încheia în semestrul II pe 19 iunie. În săptămâna 6 - 10 aprilie se va organiza în unităţile de învăţământ "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", care va avea un orar specific, stabilit de fiecare şcoală în funcţie de cum organizează activităţile profesorii şi elevii. Deşi nu se fac propriu-zis cursuri, prezenţa este obligatorie.

Vă recomandăm şi:

FOTO Şcoala dichisită din Dichiseni

25 dintre cele mai ciudate şi periculoase drumuri spre şcoală ale elevilor din jurul lumii

Opţionale noi la şcoala primară şi la liceu: Arhitectură şi Istoria jazzului

Părinţii reclamă că unele şcoli şi grădiniţe cer analize medicale suplimentare la înscrierea copiilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite