Educaţia, un experiment. Al doilea început de an şcolar fără manuale noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor învăţa de pe vechile manuale şi de pe auxiliare până vor primi noile cărţi de la minister
Elevii vor învăţa de pe vechile manuale şi de pe auxiliare până vor primi noile cărţi de la minister

Pentru al doilea an consecutiv, dascălii vor fi nevoiţi să înceapă şcoala fără noile manuale, în condiţiile în care anul trecut a intrat în vigoare noua programă pentru clasa I, iar anul acesta cea pentru clasa a II-a. Licitaţia a fost contestată şi, deşi ministrul Educaţiei a dat asigurări în repetate rânduri că vom avea manualele pe 15 septembrie, şi oficialii au admis că vor întârzia şi dau vina pe editurile contestatare.

Avem proiect de Abecedar nou, o altfel de Matematică, Ştiinţe interdisciplinare, limbi străine mai devreme, nu şi manuale noi de pe care elevii să înveţe, manuale gratuite de altfel, manuale de pe care dascălii să predea.

Aşa că şi acest an şcolar va demara pe 15 septembrie ca o provocare pentru cei mici, de clasele I şi a II-a, dar mai ales pentru învăţători, care vor fi nevoiţi să improvizeze predarea până când licitaţia destinată noilor manuale va fi ajuns la final, după un an de controverse.

Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, o nouă amânare în privinţa încheierii procedurii de selecţie a celor care vor livra noile manuale.

Mai exact, a stabilit continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Nu se ştie încă dacă licitaţia va fi reluată sau nu, dar în orice caz, noile manuale nu mai ajung pe băncile şcolilor până pe 15 septembrie, potrivit editorilor.

Întârziere admisă şi oficial

Ulterior, şi Ministerul Educaţiei a admis că noile manuale nu vor ajunge la timp, cum s-a promis, pe băncile elevilor, adică din 15 septembrie, dând vina pe editorii nemulţumiţi, care au contestat sub toate formele această procedură.

„Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale”, se arată într-un comunicat al ministerului de joi. Nu avem aşadar niciun termen clar, niciun orizont de timp.

Editorii au avertizat încă din primăvară că vor fi întârzieri, susţinând că documentele licitaţiei sunt ”viciate”, anticipând valul de contestaţii ce a urmat, de la publicarea caietului de licitaţie până la anunţarea rezultatelor de minister, în vară.

Însă, ministrul Educaţiei a susţinut, la rândul său, că nu va abdica în faţa editorilor şi a dat asigurări, şi în aprilie, şi în iulie, că noile manuale vor ajunge în septembrie în şcoli. 

Dascăli nemulţumiţi, părinţi nemulţumiţi

Anunţul i-a nemulţumit mai ales pe dascăli, dar şi pe părinţi, care aşteaptă prima săptămână pentru a afla ce auxiliare şi caiete să le pregătească copiilor. „Cu doar câteva zile înainte de a începe şcoala, elevii de clasa I-a şi a II-a află că nu vor avea pe bănci manualele cele noi, pentru că nişte edituri nu s-au înţeles probabil la...bani”, a declarat joi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

În schimb, profesorii de la catedră susţin că se vor descurca cu propriile metode, aşa cum au făcut şi anul trecut, când a intrat în vigoare noua programă şcolară fără a avea manuale noi.

”Copiii acestei ţări meritau ca în prima zi de şcoală să găsească pe bănci manuale noi. Era frumos să fie aşa, cum la fel de frumos, normal şi civilizat ar fi ca educaţia acestei ţări să fie prioritară pentru conducătorii noştri”, a precizat acesta.

„Nişte licitaţii pentru tipărirea manualelor au fost contestate chiar în pragul deschiderii şcolii – şi pe bănci nu vor fi aceste cărţi noi,  deocamdată. Dar, politicienii cu obraz politic puteau să facă aceste licitaţii din martie, din aprilie, din mai, din iunie, să fie loc şi de contestaţii şi de judecarea lor şi cărţile să fie pe bănci la 15 septembrie, când se ştie de un an de zile că se vor deschide şcolile”, scrie şi romancierul Dinu Săraru pe blogul său de pe adevarul.ro.

Oricum, în urma licitaţiei pentru noile manuale şcolare la clasele I şi a II-a, au rămas neatribuite manualele noi destinate cursurilor de comunicare în limba română pentru minorităţi, clasa I şi a II-a, unde nici nu au fost ofertanţi, la comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, limba modernă clasa I (limba germană), limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană) şi pentru cele de religie, clasa I şi a II-a.

Au fost depuse 17 contestaţii, inclusiv la DNA

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

Pricopie: Ştiam că va începe un război

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, tot pe 21 august, la Suceava, că atunci când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare a ştiut că va începe un război pentru că va deranja business-ul editurilor, el susţinând că au fost respectate procedurille, iar cei care au pierdut licitaţiile pot face ceea ce consideră.

El a atras atenţia că sunt loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.

"Probabil că vom scoate din nou la licitaţie manualele unde nu s-a reţinut nicio ofertă din partea niciunei edituri şi dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanţi, mă refer acum strict la minorităţi, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din ţările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană şi nu reuşim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeaşi vârstă, aceeaşi clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziţie, şi să ştiţi că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educaţiei prin Ordonanţa 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituţie publică, adică Institutul de Ştiinţele Educaţiei sau o universitate sau o altă instituţie publică, să redacteze manuale pentru aceste situaţii speciale", a explicat Pricopie.

Structura anului şcolar 2014-2015

Semestrul I

 • Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014. În perioada 1 - 9 noiembrie,  clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
 • Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015
 • Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015
 • Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie

Semestrul al II-lea

 • Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie
 • Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
 • Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie
 • Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie
 • Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie
 • Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015
 • Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015

Examene

 • Capacitate: 22-24 iunie
 • Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august

Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Anul şcolar următor se anunţă un experiment pentru elevii din clasele I şi a II-a: pentru o parte din materii vor avea manuale noi, nu şi pentru limbile străine, cele minoritare şi nici la religie. Ca atare, dascălii vor trebui să recurgă din nou la artificii pentru a preda şi aceste materii.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite