FOTO Balet pe asfalt în faţa Guvernului. Protestul micilor balerini faţă de lipsa unui sediu adecvat al Liceului de Coregrafie din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul a avut loc în faţa Palatului Victoria   FOTO: Francesca Velicu
Protestul a avut loc în faţa Palatului Victoria   FOTO: Francesca Velicu

Miercuri, elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" s-au adunat în faţa Guvernului unde au făcut o oră de balet pe asfalt în semn de protest faţă de lipsa unui sediu adecvat pentru o şcoală de balet şi a faptului că procedurile pentru dobândirea Sălii Omnia, în prezent nefolosită, s-au oprit la Ministerul Culturii. Oficialii spun că sala nu deţine avizele necesare de funcţionare având nevoie de lucrări de reabilitare.

Miercuri dimineaţă, 15 elevi de la "Floria Capsali" au făcut o oră de balet în stradă, în faţa Palatului Victoria, pentru a atrage atenţia guvernanţilor asupra lipsei unui sediu adecvat unui liceu de coregrafie. În prezent, elevii balerini învaţă arta dansului în sălile mici din sediul Liceului de Muzică "Dinu Lipatti" şi în sălile Operei Naţionale din Bucureşti, în sălile Teatrului "Constantin Tănase" şi la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română". Pe scurt, elevii aleargă prin tot oraşul de la un sediu la altul depunând un efort uriaş pentru a învăţa.

Prezentă la protest, profesoara de balet Diana Mateescu a povestit pentru adevarul.ro cum arată situaţia liceului, care din 1977, de când a fost avariat sediul din strada "Locotenent Dumitru Lemnea", a fost găzduit "temporar" în mai multe clădiri. Practic de 37 de ani, autorităţile nu au fost în stare să asigure un sediu permanent şi adecvat, Liceului de Coregrafie din Bucureşti.

"Suntem precum ţiganul cu cortul, nu mai avem nevoie de improvizaţii, ci de un sediu. De la anul, nu vom mai putea folosi spaţiul pe care îl închiriem la operă, fiindcă acolo se va schimba programul de lucru şi vor face repetiţii în sălile respective în intervalul de orar de care avem nevoie. Primarul Sorin Oprescu ne-a sugerat ca soluţie Sala Omnia, fostul sediu al Operetei, care este în prezent un depozit, dar procedurile s-au oprit undeva la Ministerul Culturii. Asta nu înţelegem, ei vor fi principalii beneficiari a ceea ce produce liceul "Floria Capsali", artişti, şi totuşi nu ne ajută. Şi Ministerul Educaţiei ştie de problema noastră, dar ministrul Remus Pricopie nu ne-a promis vreun sprijin concret până acum. Nu ştiu ce ne vom face dacă nu vom avea spaţiul necesar, dar nu ne vom lăsa bătuţi până când nu se rezolvă", a spus Mateescu.

Elevii sunt la fel de revoltaţi ca profesorii lor. Francesca Velicu, una dintre cele mai bune eleve a liceului, acceptată cu bursă de studiu la Şcoala de balet a Teatrului Balşoi din Moscova, fiind singura româncă elevă acolo, spune că şi-a rupt flexibilii dansând pe asfalt, dar că "atmosfera a fost exact aşa cum trebuie. Am dansat pentru un scop anume şi sperăm să se şi îndeplinească".

Ministerul Culturii: Sala Omnia este în stare de degradare

În ceea ce priveşte solicitarea Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, în privinţa cedării pe o perioadă determinată a sălii “Omnia”, Ministerul Culturii nu poate da curs acestei solicitări, se arată într-un răspuns oficial al ministerului acordat adevarul.ro.

Oficialii spun că într-adevăr Sala "Omnia" se află în administrarea Ministerului Culturii, dar este inclusă din 2007 în într-un proiect privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România ca beneficiar al unei importante finanţări provenite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

"Deşi Teatrului Naţional de Operetă ”Ion Dacian” i se va da spre folosinţă un nou sediu, Sala ”Omnia” rămâne în administrarea Ministerului Culturii pentru lucrări de reabilitare şi modernizare, imobilul aflându-se în stare de degradare şi neputând oferi condiţiile necesare desfăşurării vreunei activităţi. Cu atât mai puţin imobilul ar putea oferi siguranţă unor elevi în condiţiile în care nu a mai fost utilizat şi întreţinut de peste 10 ani şi nu deţine avizele necesare pentru funcţionare. O eventuală excludere a obiectivului din lista de finanţare a Proiectul F/P 1572 (2006) ar afecta întregul proiect, România riscând sancţiuni financiare şi chiar anularea împrumutului acordat inclusiv pentru celelalte obiective cuprinse în Acordul-cadru de împrumut", se arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii propune utilizarea unui cinematograf din Sectorul 4 în locul Sălii Omnia

În continuare, în răspuns se mai precizează că Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” nu se află în subordinea Ministerului Culturii, soluţionarea problemei fiind responsabilitatea Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Educaţiei Naţionale.

Totuşi, Ministerul Culturii analizează posibilitatea de a se pune la dispoziţia Liceului un cinematograf din sectorul 4 al Bucureştiului, imobil aflat în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “Româniafilm”, respectiv cinematograful “Flamura”.

La această propunere, profesoara Mateescu se întreabă unde ar putea ei organiza cinci săli de studiu pentru balet într-un cinematograf. "De ce nu au renovat Sala Omnia în toţi aceşti ani? Cât despre spaţiul disponibil într-un cinematograf, probabil că ei nu ştiu ce înseamnă o şcoală de balet", a spus profesoara.

Micii balerini au protestat şi iarna trecută

În ianuarie, micii balerini au protestat tot aşa, făcând o oră de balet în stradă, în zăpadă. Protestul inedit a fost organizat pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra comasării liceului de coregrafie cu Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", pe care cei de la "Floria Capsali" nu şi-o doreau. Protestul a funcţionat şi comasarea nu a mai avut loc.


EXCLUSIV Singura româncă de la prestigioasa Academie de Balet Balşoi: „Am intrat direct la clasa de rusoaice, deşi ar fi trebuit să intru la cea de străini”

Francesca Velicu (15 ani) este singura elevă din România acceptată la celebra Academie de Balet a Teatrului Balşoi, rampa de lansare pentru cei mai buni balerini din lume. Spune că înţelege deja rusa, se bucură de perfecţionismul rece de acolo, dar îi e dor de căldura oamenilor din ţară.

DOCUMENT Consilierii locali au anulat comasarea liceului de coregrafie „Floria Capsali” cu liceul „Dinu Lipatti”

Consilierii locali din sectorul 4 au decis să elimine din proiectul de reorganizare a reţelei de învăţământ propunerea de comasare a liceului de balet „Floria Capsali” cu liceul de muzică „Dinu Lipatti”. Elevii balerini şi părinţii lor au protestat duminică şi luni în nămeţi faţă de această iniţiativă prin care „Floria Capsali”, liceu „cu specialitate unică de coregrafie”, îşi pierdea personalitatea juridică.

FOTO Protest în mijlocul viscolului. Elevi şi profesori de la Liceul de Balet „Floria Capsali“ refuză comasarea cu „Dinu Lipatti“

În jur de 150 de elevi, profesori şi părinţi au protestat, duminică, în faţa Liceului de Coregrafie Floria Capsali faţă de decizia de desfiinţare a instituţiei şi faţă de o eventuală comasare cu Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“.

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri