Evaluare Naţională 2023. Subiectele la Limba şi literatura română au fost publicate oficial DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Evaluare Națională 2023 a început luni, 19 iunie, cu proba la Limba și literatura română. La proba de la limba română elevii au primit la primul subiect două texte epice, iar la subiectul al doilea o caracterizare de personaj.

examen studenţi

Elevii au primit la primul subiect două texte epice (un fragment din opera „Limir-împărat” de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler). Viitorii absolvenți au avut de spus, printre altele, două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și au avut de stabilit dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri privind cele două texte suport.

De asemenea, elevii au avut de realizat un text argumentativ legat de importanța respectării regulilor.

La subiectul al doilea elevii au avut de făcut o caracterizare de personaj (textul Limir-împărat).

Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba durează până la ora 11:00, elevii cu cerințe speciale putând să lucreze până la ora 12:00.

Subiectele la Limba română a examenului de Evaluare Națională 2023.  

Subiecte Evaluarea Națională 2023 Limba și Literatura Română pentru Minoritatea Maghiară 

Citește și: Evaluare Naţională 2023. Baremul pentru proba la Limba română. Cum trebuiau rezolvate subiectele DOCUMENT

Profesoară: Subiectele la Limba română nu au fost simple. Permit diferențierea între elevi

Subiectele primite de elevi la Limba română în cadrul Evaluării Naționale nu au fost ușoare, apreciază profesoara de Limba română, Mihaela Apetrei.

Textele sunt lungi si destul de complexe, spune aceasta. În același timp, „partea de gramatică nu este banală, ba chiar urmărește unele capcane (imperativul negativ al lui „a face" și acel „dragi"). Dar mai sunt și altele”, mai arată Mihaela Apetrei.

Totodată, caracterizarea de personaj nu e cel mai ușor subiect pentru o compunere, presupune sa știi niște concepte și sa operezi cu ele, subliniază ea.

Profesoara are, totuși, și o veste bună: „Poate despre asocierea de texte de la ex.9 am putea zice ca e un pic mai simplă, având în vedere că poți asocia cu un basm (cu condiția să-l fi citit...). Una peste alta, deși absolut tot ce conține subiectul de examen a fost cuprins în testele de antrenament (deci nu avem elemente surpriza, și asta e bine), complexitatea în sine a exercițiilor respecta o scală crescătoare de dificultate, care va permite și diferențierea elevilor - așa cum e firesc, de altfel”conchide profesoara.

Aproape 162.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea Națională 

Conform situației centralizate de către Ministerul Educației pe baza informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen. 

Este o diferență de peste 15.500 de elevi între numărul celor care erau înscriși la începutul anului școlar în clasa a VIII-a și numărul celor care acum figurează în statistica de examen. Asta înseamnă 8,8% din totalul celor raportați ca fiind înscriși în clasa a VIII-a, adică 1 din 10 elevi.

Prima probă, Limba și literatura română, a avut loc luni, 19 iunie și va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite