Educaţie pentru o viaţă sănătoasă pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii vor să-i încurajeze pe elevi să facă mai mult sport
Oficialii vor să-i încurajeze pe elevi să facă mai mult sport

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat în consultare publică apelul de propuneri de proiecte „Educaţie iniţială pentru o viaţă sănătoasă”, menit să pună bazele viitoarei strategii de încurajare a sportului şi a alimentaţiei adecvate în rândul românilor.

„Sportul a fost, dintotdeauna, cel mai bun medicament pentru corp şi minte. Din păcate, copiii noştri fac din ce în ce mai puţină mişcare. O vedem în jur, o arată şi statisticile. Datele din Strategia Naţională de Sănătate 2014 - 2020 ne spun că 1 din 10 elevi nu participă la orele de educaţie fizică din şcoală şi doar de 1 din 10 copii face sport în afara orelor de educaţie fizică. Pe măsură ce timpul trece, consecinţele vieţii sedentare şi ale unei alimentaţii nesănătoase se văd. Este, aşadar, obligaţia noastră să gândim pe termen lung şi să luăm măsuri prin care să îi încurajăm pe copiii noştri să transforme sportul într-un mod de viaţă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ghidul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene până pe 20 noiembrie 2014, ora 12.00, prevede o serie de activităţi ce vor fi sprijinite în cadrul proiectelor ce vor fi lansate sub această umbrelă:

  • îmbunătăţirea standardelor de pregătire profesională şi a programei şcolare, inclusiv revizuirea planurilor de învăţământ
  • activităţile extracurriculare în ceea ce priveşte educaţia nonformală şi informală, inclusiv acţiuni inovatoare
  • introducerea unor sesiuni specifice de formare care au ca tematică egalitatea de gen, egalitatea de şanse, nediscriminarea şi respectul pentru diversitate
  • integrarea principiului dezvoltări durabile în instrumentele, metodologiile, procesele de predare, instruire şi activităţile dezvoltate, în vederea creşterii gradului de conştientizare asupra problemelor de mediu.

Printre exemplele de activităţi şi subactivităţi extracurriculare, inclusiv de acţiuni inovatoare, ce vor fi finanţate din bani europeni se numără: educaţia pentru sănătate (stil de viaţă sănătos, nutriţie etc.); educaţia în vederea dezvoltării comportamentelor adecvate în situaţiile de urgenţă; educaţie prin sport (atletism, baschet, gimnastică, tenis, înot, volei etc.) inclusiv organizare de concursuri şcolare, pe modelul „Daciada”.

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte solicitanţii/ partenerii eligibili sunt Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Tineretului şi Sportului, precizează reprezentanţii MFE într-un comunicat de presă.

Din grupul ţintă eligibil fac parte preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar, părinţii şi tutorii acestora, precum şi personalul din sistemul naţional de examinare, evaluare şi curriculum în învăţământul preuniversitar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite