Editorii care au contestat licitaţia pentru noile manuale cer descalificarea Abecedarelor selectate de minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manualele noi, inclusiv în format digital, ar putea fi amânate şi anul acesta
Manualele noi, inclusiv în format digital, ar putea fi amânate şi anul acesta

Federaţia Editorilor din România (FER) a cerut descalificarea ofertelor declarate câştigătoare de Ministerul Educaţiei la licitaţia pentru noile manuale, SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, motivând că acestea au fost deja prezentate publicului larg. FER susţine că cei de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) au constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte perfect valabile şi a favorizat companiile câştigătoare.


FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte, consideră FER, reluând ideea anunţată de altfel de reprezentantul federaţiei, Claudiu Israte, la Adevărul Live, marţi.

În opinia FER, "cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători".

Aceştia au transmis şi răspunsul oficial formulat de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) la contestaţiile depuse de editorii nemulţumiţi. Este vorba despre decizia prin care CNSC a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Ce arată decizia CNCS

„CNSC constată că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare", arată cei de la FER.

Decizia CNSC

În acelaşi timp, FER respinge toate acuzaţiile făcute de unii politicieni la adresa muncii şi corectitudinii editurilor producătoare de manuale şcolare.

"Anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei/exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri. Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri", se spune în comunicatul FER.

De asemenea, FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

"O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine", mai spun reprezentanţii editorilor.
Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Discuţii despre schimbarea ministrului Educaţiei 

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat surse oficiale citate de Mediafax.

Elevii vor învăţa în continuare după manuale vechi dacă toate contestaţiile depuse la licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei nu vor fi soluţionate rapid, a mai declarat miercuri premierul Victor Ponta, spunând că este inacceptabil ca elevii să nu aibă manuale nici peste două săptămâni.

În şedinţa Executivului de miercuri, premierul i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să informeze Guvernul săptămâna viitoare care este situaţia.

Început de an şcolar fără manuale

Noul an şcolar a început fără manualele noi, inclusiv în format digital, promise de oficialii din Educaţie pentru elevii de la clasele I şi s II-a, din cauză că licitaţia de achiziţie a lor a fost blocată de zecile de contestaţii.

Până la soluţionarea acestor impedimente birocratice, proiectul unuia din cele două Abecedare alese de minister nu pare să revoluţioneze clasa I, ci se îndepărtează de tradiţiile româneşti, fiind presărat cu nume de origine străină şi termeni noi, arată experţii şi dascălii care au consultat câteva pagini ale unui dintre cele două materialele selectate de minister.

Scandalul noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de 10 ani, însă procedura s-a împotmolit în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial, în luna aprilie, prin publicarea pe SEAP.

Primele documente de licitaţie au fost respinse de ANRMAP, au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate de Federaţia Editorilor din România. În iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului. Însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Ulterior, editorii nemulţumiţi au formulat nu mai puţin de 17 contestaţii, inclusiv o sesizare la DNA, susţinând că licitaţia a fost „viciată“ şi că nu s-au folosit criterii obiective în alegerea câştigătorilor (Siveco şi Editura Litera, respectiv CD Press).

Asta în condiţiile în care au fost nevoiţi să investească zeci de mii de euro pentru a scoate un model integral de manual nou pe care să-l aducă la licitaţie. Săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anunţat că nouă sesizări au fost admise, şase doar în parte, ceea ce presupune „continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile“, depăşind termenul de 15 septembrie.

Odată selectate firmele, inspectoratele vor trimite ministerului manualele dorite, care vor putea da comanda spre tipărire şi imprimare pe DVD.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite