Cum li se poate face loc tinerilor în sistemul de Educație: „Profesorii cu vechime, deja blazați, ar putea avea și alte activități extrașcolare”
0Există un interes din ce în ce mai crescut pentru cariera de profesor. Cele mai multe persoane care doresc să intre în sistem nu sunt însă tinerii absolvenți de facultate, așa cum ne-am aștepta, ci românii care au optat pentru reconversie profesională. Între timp, profesorii se pregătesc pentru examenul de Titularizare din acest an sperând la un post pe termen nedeterminat.

Teach for România anunță că peste 1.300 de specialiști și tineri care sunt interesați să predea în sistemul de învățământ s-au înscris deja în programul asociației, care îi pregătește pentru reconversie profesională.
Printre cei care s-au înscris se numără profesioniști experimentați care au optat pentru reconversie în educație (41%), dar și cadre didactice care doresc să se perfecționeze și să își dezvolte abilitățile (32%). Tinerii la început de carieră sunt în proporția cea mai mică, doar 27% dintre toți cei înscriși.
Programul se derulează pe o perioadă de 2 ani timp în care cei care trec de selecție sunt pregătiți și mentorați să devină educatori, învățători, profesori într-o școală sau grădiniță publică, dar cu grad înalt de defavorizare, într-o zonă vulnerabilă din punct de vedere socio-economic.
Chiar și așa, însă, este dificil să pătrunzi în sistem, căci nu există locuri suficiente pentru toți cei care și-ar dori, poate, o carieră de lungă durată și stabilă în învățământ. Motivul? Examenul de Titularizare care, în România, este prost gândit, spun specialiștii în educație.
Profesorii titulari sunt cei care, în urma concursului de Titularizare, au primit un post permanent într-o școală. Practic, ei vor rămâne pe acel post pe o perioadă nedeterminată, până la pensie. Prin urmare, acele catedre sunt blocate cu anii, asta și în contextul în care legea le permite dascălilor să-și prelungească contractul de muncă până la vârsta de 70 de ani.
Consecința? Pentru tinerii care vin din urmă nu mai există locuri care să poată fi scoase la concurs, iar apoi ocupate. Este motivul pentru care an de an absolvenți aflați la început de drum sau profesorii suplinitori se află în fața unor situații absurde: promovează examenul de Titularizare chiar și cu nota 10, dar nu pot fi repartizați din lipsă pe posturi.
Expert în educație: „Soluția o reprezintă extinderea normei didactice”
Această situație ar putea fi foarte ușor reglementată, a precizat pentru „Adevărul” Marian Staș, expert în educație.
„Profesorii cu vechime, deja blazați, ar putea avea și alte activități extrașcolare pe lângă orele de la clasă. Este exact ceea ce spune și Legea 185 pe 2020 care extinde conceptul de normă didactică”, explică specialistul.
Dacă s-ar aplica această lege, sistemul de învățământ ar putea primi o infuzie de cadre didactice tinere, care să vină în întâmpinarea elevilor cu forțe proaspete și cu dorință de implicare. Pe de altă parte, o reformă a Titularizării, cu tot ce presupune acest proces, ar putea stimula și perfomanta dascălilor în carieră. „Legea 185 din 2020 extinde conceptul de normă didactică, așa cum a fost el definit în prima Lege a Educației Naționale, cea din 2011, dincolo de activitatea didactică de la catedră. Asta înseamnă o reducere a orelor de la catedră și suplinirea acestora cu alte activități în școală. Un profesor ar putea, de exemplu, să predea mai puține ore, iar în timpul rămas să aibă activități de tutorat și mentorat pentru profesorii debutanți, de consiliere în carieră pentru copii, de participare la anumite proiecte ale școlii etc”. Iată o soluție prin care sistemul s-ar reînnoi permanent și le-ar face loc tinerilor, debutanților.

Profesorii, obligați să semneze contracte de performanță
Cât despre performanța în carieră a dascălilor, Marian Staș vine și aici cu o propunere. „Extinderea conceptului de normă didactică este un mod onest prin care se poate stimula și performanța profesorilor la clasă și, implicit, performanța elevilor. Profesorilor li s-ar putea pune la dispoziție alternative orizontale de carieră didactică, altele decât predarea la catedră. Iar aceste activități ar trebui să fie integrate în norma pe care o au, să fie plătite și calculate la vechimea în muncă pentru o pensie decentă”.
Concret, după 15-20 de ani, timp în care a stat la catedră, unui profesor ar trebui să i se propună un contract de performanță, consideră Marian Staș. „Contracte cu durata de 5 ani. Cu alte cuvinte, pe durata întregii cariere didactice, profesorii să fie obligați să-și reînnoiască de câteva ori contractul de muncă”.
Concret, un profesor ar trebui să aibă o normă întreagă la catedră în primii 5-10 ani de carieră, iar apoi contractul să fie renegociat. „Profesorul să aibă norma împărțită între catedră și alte activități. De exemplu, 30% din activitate s-o desfășoare la clasă, iar restul de 70% din normă să fie dedicat altor preocupări în cadrul școlii”.
Titularizare 2025. Calendarul examenului
Examenul de Titularizare 2025 începe în luna mai cu înregistrarea dosarelor de înscriere depuse și se încheie la 1 august, cu repartizarea candidaților.
5-16 mai 2025 - înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2025;
5-12 mai 2025 - înregistrarea online la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2025;
6-20 mai 2025 - verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului;
30 mai-27 iunie 2025 - organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe;
15 iulie 2025 - desfășurarea probei scrise;
22 iulie 2025 - comunicarea rezultatelor iniţiale;
22-23 iulie 2025 - înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor;
24-29 iulie 2025 - soluţionarea contestațiilor;
30 iulie 2025 comunicarea rezultatelor finale;
31 iulie-1 august 2025 - repartizarea candidaţilor.