Cum arată sistemul de educaţie din Suedia

0
0
Cum arată sistemul de educaţie din Suedia: învăţământul obligatoriu are nouă clase FOTO Adevărul
Cum arată sistemul de educaţie din Suedia: învăţământul obligatoriu are nouă clase FOTO Adevărul

Învăţământul suedez este vestit pentru sistemul de studii vocaţionale care includ lungi perioade de practică, ajutându-i pe elevi să se integreze repede în câmpul muncii, după absolvire. adevarul.ro prezintă cum arată sistemul de educaţie din Suedia.

Cum arată sistemul de educaţie din Suedia

În Suedia, educaţia este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 7-16 ani. Anul şcolar începe la sfârşitul lunii august şi se termină la mijlocul lunii iunie, copiii suedezi având o vacanţă de vară de doar două luni, mai scurtă decât cea a românilor. În schimb, sistemul suedez de învăţământ oferă o vacanţă de iarnă mai lungă, având în vedere condiţiile meteo din nordul Europei. Aşadar, vacanţa de iarnă a copiilor suedezi începe la mijlocul lunii decembrie şi se termină la începutul lunii ianuarie.

Copiii pot fi înscrişi la creşă de la vârsta de un an, iar la vârsta de şase ani ei pot fi înscrişi la clasa pregătitoare (förskoleklass), dar care nu este obligatorie şi care face trecerea de la grădiniţă la şcoală, combinând elemente din ambele curricule. De la vârsta de 6-7 ani, copiii trebuie înscrişi în sistemul de învăţământ obligatoriu (grundskola), de nouă clase, în care elevii rămân până la vârsta de 15 -16 ani.

Adolescenţii între 16 şi 19 ani pot continua studiile cu cele trei clase de liceu (Gymnasieskola), iar universităţile oferă între doi şi cinci ani de studiu. De asemenea, programele postuniversitare oferă până la patru ani.

Sistemul de educaţie din Suedia: aproape jumătate dintre suedezi au studii medii

Aproximativ 15% din adulţii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au absolvit doar învăţământul obligatoriu, în timp ce 46% din suedezi au şi studii liceale, 14% doar studii de licenţă şi 22% şi studii de masterat, potrivit unor statistici din 2008. Tinerii între 25 şi 34 de ani sunt mai educaţi decât persoanele de vârstă mai înaintată.

Elevii suedezi sunt evaluaţi într-un sistem de şase note: F dacă nu au îndeplinit minimul de cerinţe, E şi D dacă au îndeplinit suficiente cerinţe pentru a trece testul şi C, B sau A dacă au îndeplinit majoritatea cerinţelor. În funcţie de rezultatele şcolare, elevii pot trece la următorul nivel de învăţământ: liceul. Suedezii studiază două limbi străine, în general engleza şi germana sau franceza, dar în ultimii ani, a crescut în popularitate şi limba spaniolă.

Dacă elevii nu au note de trecere la cele mai importante trei materii din ciclul obligatoriu de învăţământ: suedeză, matematică şi engleză, ei nu pot urma studii liceale.

Învăţământul vocaţional, atuul suedez

Învăţământul liceal poate avea orientare vocaţională sau de pregătire şi este împărţit în mai multe programe de studiu. Cele de pregătire oferă baza teoretică pentru aprofundarea studiului la universitate, cele mai populare fiind cele de ştiinţe sociale sau de ştiinţe ale naturii. Şi absolvenţii de studii vocaţionale, pentru care optează peste jumătate dintre elevi, pot continua cu studii superioare.

Aceste programe vocaţionale includ cel puţin 15 săptămâni de practică în cei trei ani de studiu şi după absolvire, tinerii pot intra direct în câmpul muncii.
   

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite