Copiii cu tulburări de învăţare ca dislexia vor beneficia de educaţie şi de evaluări periodice adaptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Elevii cu deficienţe de învăţare pot folosi la şcoală materiale sau instrumente compensatorii, inclusiv tehnologie informatică, şi vor beneficia de evaluare adaptată pe parcursul semestrelor, potrivit unor reglementări aduse Legii Educaţiei, care au fost publicate în Monitorul Oficial.

De asemenea, noile reglementări mai prevăd ca la nivelul centrelor judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională să existe consiliere parentală pentru părinţii care au copii cu tulburări de învăţare, pentru a se asigura comunicarea şi colaborarea între şcoală, familie şi specialişti pentru diagnosticarea şi reabilitarea pe tot parcursul şcolarizării elevilor.

Nu în ultimul rând, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare şi cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de tulburări de învăţare, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii didactice potrivite.

Depistarea problemelor de învăţare

În învăţământul primar, cu precădere pentru clasa pregătitoare şi pentru clasa I, se vor efectua, în mod obligatoriu, teste de evaluare a capacităţii de învăţare în vederea depistării precoce a tulburărilor de învăţare. Dacă se descoperă că elevul are probleme de învăţare, atunci se vor stabili metode specifice de educaţie şi de asigurare a terapiilor specifice, iar pe parcursul ciclului de învăţământ primar se vor efectua evaluări anuale.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative, Ministerul Educaţiei elaborează o metodologie care va cuprinde procedurile de evaluare pentru depistarea tulburărilor de învăţare, precum şi cadrul general de asigurare a cadrelor didactice cu pregătire adecvată şi a terapiilor specifice.

image
EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite