Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul. Şcoala postliceală sanitară este cea mai căutată de către absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac   FOTO: Adevărul
Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul. Şcoala postliceală sanitară este cea mai căutată de către absolvenţii de liceu fără diplomă de Bac   FOTO: Adevărul

Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul. Şcolile postliceale sunt cea mai bună opţiune pentru elevii care au picat examenul de maturitate pentru că nu au nevoie de diplomă de Bac la admiterea în aceste şcoli de meserii care le asigură practic un job, chiar şi în străinătate.

Examenul de Bacalaureat nu trebuie să reprezinte un sfârşit de drum, atrag atenţia profesorii. Elevii care au picat Bac-ul trebuie să se orienteze spre piaţa muncii, spre obţinerea unei calificări care să le permită să se angajeze uşor fie în ţară, fie în străinătate. Opţiunea evidentă în acest caz este urmarea unei şcoli postliceale, unde nu au nevoie de o diplomă de Bac pentru a intra. De departe cea mai căutată specializare de postliceală este cea de asistent medical generalist. La Şcoala Postliceală "Carol Davila" din Bucureşti mai sunt libere aproximativ 500 de locuri din cele 750 scoase la concurs.

"Admiterea constă într-un interviu vocaţional prin care se descoperă înclinaţia pe care o are candidatul pentru meseria de asistent medical. Înscrierile se pot face până pe 10 septembrie, deci după a doua sesiune de Bac şi în acest interval au loc şi interviurile, care se stabilesc pe parcurs în funcţie de numărul de candidaţi înscrişi. Dacă elevii se înscriu fără să aibă diplomă de Bac, atunci noi îi ajutăm să promoveze examenul, oferindu-le meditaţii gratuite chiar din timpul verii, pentru a ajunge să promoveze în a doua sesiune, din toamnă", a explicat pentru "Adevărul" directoarea Şcolii Postliceale Sanitare "Carol Davila", Daniela Stoian.

Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul. Stagii de practică în străinătate

În ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, aceasta este de 2.800 de lei pe an, plătibilă în patru sau opt rate, iar cursurile durează trei ani. "Avem şi stagii de parctică de câte două-trei săptămâni în ţări precum Marea Britanie, Germania, Spania, Italia sau Danemarca", a mai spus Stoian. De la Şcoala Postliceală "Carol Davila", elevii pot să iasă asistenţi medicali generalişti, asistenţi balneo-fizioterapie şi recuperare sau asistenţi medicali de farmacie.

Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul. Cursuri în diverse domenii

Alte opţiuni de meserii există la şcoala postliceală din cadrul complexului UCECOM "Spiru Haret" din Bucureşti, unde, pe lângă specializarea de asistent medical generalist (în parteneriat cu Spitalul Universitar), există şi specializările de detectiv particular (în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Detectivilor), tehnician optometrist (în parteneriat cu Patronatul de Optică din România), agent vamal, cosmetician şi stilist (în partenerial cu L'Oreal Professional) şi electromecanică auto, în parteneriat cu Porsche. Taxa de şcolarizare este de 2.200 de lei, însă există reduceri şi chiar scutiri de taxă pentru cazuri sociale sau medicale.

Directorul UCECOM "Spiru Haret", Gabriel Zorzini, spune că anual, 10% din elevi beneficiază de aceste reduceri. "Sfatul meu pentru elevii care au picat la Bac este să continue cu o şcoală care să le asigure un loc de muncă, să nu se înscrie în şomaj, aceasta nu este o opţiune pe termen lung. Ei trebuie să urmărească acele calificări profesionale care le asigură un loc de muncă", este sfatul directorului.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite