BACALAUREAT 2014 Ultima zi de examen. Subiectele de la Biologie, Geografie, Chimie şi Fizică, rezolvate la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din clasa a XII-a au susţinut vineri ultima probă de la simularea examenului de Bacalaureat. O parte din ei deja au ieşit de la testare. Profesorul de Fizică Adrian Crisciu, profesoara de Biologie Nicoleta Oprea şi profesoara de geografie Cristina Smeianu au rezolvat în direct la Adevărul Live subiectele primite de elevi la proba la alegere. Ministerul Educaţiei a publicat şi baremele de corectare.

 

UPDATE: Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare de la toate materiile opţionale de vineri.

UPDATE: „În primul rând, la rezolvarea unei probleme de Fizică, la primul capitol de mecanică, elevii trebuie să stabilească un model fizic, pe baza căruia se construieşte modelul matematic şi se ajunge la un rezultat. Optica este partea cea mai simplă din subiecte, optica fizică este o colecţie de formule, deci necesită o memorare bună a acestora”, a spus profesorul Adrian Crisciu.

El mai spune că problemele au o structură foarte rigidă, prima se rezolvă pe modelul cinematico-dinamic (trebuie atenţie mare la direcţiile pe care se descompun forţele), iar a doua problemă se rezolvă cu formalismul energetic. „La partea de termodinamică, trebuie să ştii ce înseamnă noţiunile respective. La optica geometrică este clar şi limpede, fiindcă foloseşte elemente de geometrie plană, optica fizică este mai grea, ţine de o matematică predată în anul II de facultate, nu la liceu”, a explicat profesorul.

La Chimie organică, la unele dintre subiecte, elevii trebuiau să gândească puţin cerinţele, iar la chimia anorganică lucrurile sunt destul de simple.

UPDATE: „La Biologie, elevii parcurg materia pentru Biologie Vegetală în clasele IX şi X şi este la fel de bine uitată până în clasa a XII-a, iar la cealaltă variantă de Biologie, la Anatomie, încă nu s-a parcurs toată materia. Îi sfătuiesc pe elevi să explice ca pentru cei care nu ştiu nimic, să fie explicaţii mai ample. La Anatomie mi s-a părut un subiect clasic, în schimb la Vegetală au fost mai dificile”, a spus profesoara de Biologie Nicoleta Oprea.

La Subiectul I de la Anatomie, la B răspunsul corect este: cistita (cauză infecţie bacteriană) şi nefrita (intoxicarea organismului). La C1, răspunsul corect este a, la C2 - b, C3 - b, C4 – a. La Subiectul II, primul lucru pe care trebuie să-l facă elevii este să precizeze răspunsul adevărat (A) şi răspunsul fals (F): 1-F, 2-A, 3-F.

La Subiectul II, la Aa răspunsul este că o asemănare este că sunt organizate sub formă de cromozomi. La Ab, elevii trebuiau să scrie în cuvinte tot ce fac în problemă, altfel nu iau jumătate din punctaj.

La Ba era grupa B de sânge, la Bb erau grupa B şi grupa 0, iar la Bc elevii au avut de scris o cerinţă construită şi rezolvată de ei. La Subiectul III, la 1a trebuia scris cataracta şi glaucomul.

UPDATE: "Dificultatea variantei de la Geografie mi s-a părut de la mediu în sus, deşi elevii mi-au spus că lor li s-a părut uşor. Structura subiectului a respectat modelul anunţat. La primul subiect este inclusă harta Europei cu principalele oraşe şi state pe care ei trebuie să le identifice", a spus profesoara de Geografie Cristina Smeianu.

La primele cerinţe răspunsurile corecte sunt Belgia (A1), Moscova (A2), Belgrad (B1), la Skopje este notat pe hartă cu numărul 1. La punct B3, este numărul 9, la punctul C1 (Riga) este numărul 6, la C2 este litera H, la C3 este San Marino, la C4 era Ucraina, marcat pe hartă cu J, la C5 sunt Munţii Carpaţi (C).

"La D au avut de scris despre clima Greciei şi a Norvegiei, care trebuiau tratate comparativ. Spre exemplu, în Norvegia avem climă temperat-oceanică, iar în Grecia este climă mediteraneană. De asemenea, trebuiau să scrie şi valori de temperaturi, precipitaţii, să vină cu argumente. E bine să înceapă cu identificare statelor, ca să arate că ştiu despre ce state este vorba", a spus profesoara.

În continuare, la E2, trebuiau să facă referire la clima şi solul Spaniei, principalii factori care influenţează agricultura.

Subiectul II este despre geografia României. Pe hartă sunt marcate fie unităţi de relief întregi, fie doar diviziuni ale unor unităţi de relief. La punctul A1, oraşul marcat pe hartă cu 12 este Călăraşi, la A2 este râul Bârlad, la B1 este râul Moldova (marcat cu nr. 4 pe hartă), la B2 este oraşul Oradea (nr. 7 pe hartă), la B3 este podişul Târnavelor. Aici elevii trebuie să aibă grijă că nu este haşurată o unitate de relief întreagă, ci doar o diviziune. La C1, răspunsul corect este B, la C2 este Hunedoara (nr 9 pe hartă), la C3 este G, la C5, răspunsul corect era Sfântu Gheorghe.

La punctul E2, modificările aduse după 1990 structurii profesionale a populaţiei (agricultură, industrie şi dezvoltarea seriviciilor) au fost scăderea populaţiei care se ocupă de agricultură şi creşterea populaţiei care lucrează în sectorul terţiar, al serviciilor.

"Al treilea subiect a fost mai dificil. Se bazează pe grafice, în cazul de faţă despre cursul Dunării. Lungimea celui mai mare sector al Dunării (punctul A1) este de aproape 500 de km, la A2 este vorba de Germania", a spus profesoara, care a explicat că majoritatea cerinţelor puteau fi rezolvate urmărind cu atenţie graficul.


Liceenii care trec vineri prin ultima probă a simulării pentru Bacalaureatul de la vară au avut de ales între materiile opţionale specifice profilului studiat: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie.

Acesta este şi ultimul examen din cadrul simulării organizate anul acesta la nivel naţional şi ca şi celelalte teste pe care le-au dat săptămâna care tocmai s-a încheiat a durat trei ore şi a fost supravegheat video. Notele vor fi afişate pe 14 martie, fără a fi trecute în catalog. Pentru elevii de clasa a XI-a, simularea s-a încheiat miercuri, cu proba obligatorie a profilului.

Profesorul de Fizică Adrian Crisciu, de la Universitatea Politehnică, profesoara de Biologie Nicoleta Oprea de la Şcoala Postliceală Sanitară, ambii profesori la Centrul de pregătire pentru Bac, şi profesoara de geografie Cristina Smeianu de la liceul de coregrafie "Floria Capsali" vor rezolva în direct la Adevărul Live de la ora 13:00 subiectele primite de elevi la proba la alegere.

SUBIECTE SIMULARE GEOGRAFIE

image
image
image
image

BAREM GEOGRAFIE

E d XII Geografie 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE ANATOMIE

image
image
image

BAREM ANATOMIE

E d XII Anat Fiz Gen Ec Um 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE BIOLOGIE VEGETALĂ ŞI ANIMALĂ

image
image
image

BAREM BIOLOGIE VEGETALĂ ŞI ANIMALĂ

E d XII Bio Veg Anim 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE CHIMIE ANORGANICĂ

image
image
image

BAREM CHIMIE ANORGANICĂ

E d XII Chimie Anorganica Niv I II Teoretic 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE CHIMIE ORGANICĂ

image
image
image

BAREM CHIMIE ORGANICĂ

E d XII Chimie Organica Niv I II Teoretic 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE FIZICĂ PROFIL REAL

E d XII Fizica Teoretic Vocational Var Simulare LRO

BAREM FIZICĂ PROFIL REAL

E d XII Fizica Teoretic Vocational Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE SOCIOLOGIE

image
image

BAREM SOCIOLOGIE

E d XII Sociologie 2014 Bar Simulare LRO

SUBIECTE SIMULARE INFORMATICĂ PROFIL MATE-INFO

image
image
image

BAREM INFORMATICĂ PROFIL MATE-INFO

E d XII Informatica Sp MI 2014 Bar Simulare LRO

BIOLOGIA ŞI GEOGRAFIA, MATERIILE PREFERATE

Aşa cum s-a întâmplat şi la materiile obligatorii de până acum, Română şi Matematică, respectiv Istorie, subiectele de la proba opţională a profilului nu vor conţine materia care nu a fost încă studiată, potrivit oficialilor din Educaţie. Mai mult, judecând după modelul publicat de minister, specialiştii susţineau că subiectele de la proba la alegere ar trebui să fie mai simple, cel puţin la Ştiinţe.

La Geografie, elevii care au o bază solidă din gimnaziu nu ar trebui să întâmpine dificultăţi, spun dascălii, în timp ce la Biologie, ar trebui să aibă cunoştinţe de cultură generală, nivelul fiind acelaşi cu cel de la subiectele care s-au dat la Bac în 2013. Adică ar trebui să ia nota 7 fără probleme.

Candidaţii care au susţinut proba la fizică, chimie, biologie sau informatică vor absolvi la vară profilul Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protecţia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care vor termina profilul Militar din filiera vocaţională dau examen la una dintre aceste probe.

Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, au fost susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar, potrivit metodologiei de examen stabilită de Ministerul Educaţiei.

Anul trecut, la proba opţională a profilului de la Bacalaureat au participat peste 155.000 de absolvenţi de clasa a XII-a, materiile preferate de aceştia fiind Biologia şi Geografia. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul trecut la Biologie (68.000), Geografie (56.500), Fizică (14.000) şi Chimie (10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica. ;

Calendarul Bacalaureatului 2014

  •     26 – 30 mai – Înscrierea candidaţilor
  •     30 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
  •     10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  •     11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  •     16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  •     23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  •     30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  •     1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  •     2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  •     4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  •     7 iulie – afişarea rezultatelor
  •     11 iulie – afişarea rezultatelor finale

Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Rezolvarea subiectelor de la matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Miercuri începe runda a doua a simulărilor: Matematică şi Istorie

SUBIECTE BACALAUREAT 2014 Alecsandri şi Eliade la clasa a XI-a, Caragiale şi Rebreanu la clasa a XII-a. Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

De luni, liceenii intră în febra simulărilor pentru Bacalaureatul din vară

BACALAUREAT 2014 Cum vor fi subiectele la probele scrise şi orale. Calendarul simulărilor şi al examenelor

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Limba Română

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru Matematică

BACALAUREAT 2014 Modelul de subiecte pentru Istorie

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba la alegere

Calendarul BAC-ului din 2014. Probele scrise încep pe 30 iunie

Simularea examenelor naţionale, în februarie şi martie. Prima testare pentru bacalaureat începe cu elevii clasei a XI-a

DEZBATERE Cât de pregătită este şcoala profesională să primească elevii slabi, din 2015. Noutăţile de anul viitor

Bacalaureatul Internaţional, „paşaport“ pentru străinătate

Notele obţinute în liceu nu vor mai fi luate în calcul pentru admiterea la facultate din 2014

Legea Educaţiei, modificată: învăţământ obligatoriu de 11 ani şi clasa a IX-a la liceu. Admitere şi Bac după modelul testelor PISA, abia din 2019

REZULTATE BACALAUREAT 2013 21,5 % dintre candidaţi au promovat examenul în sesiunea de toamnă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite