Bac 2021. Calculul notelor la probele orale, în funcţie de mediile elevilor din timpul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probele orale de anul acesta de la Bac se vor echivala
Probele orale de anul acesta de la Bac se vor echivala

Executivul a aprobat un act normativ, în baza căruia, şi în acest an, probele de evaluare a competenţelor se echivalează. Ministerul Educaţiei urmează să aprobe o metodologie în acest sens, până la începutul lunii iunie.

Ordonanţa de Urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, iniţiată de Ministerul Educaţiei, a fost adoptată în şedinţa de Guvern din data de 19 mai. 

Măsurile prevăzute se referă la organizarea examenului de Bac în condiţii excepţionale,în anul şcolar 2020-2021, în conformitate cu normele de protecţie sanitară. 

Actul normativ prevede că la examenul de Bacalaureat din acest an probele de evaluare a competenţelor orale se echivalează şi se recunosc. Este vorba despre proba de competenţe de comunicare în limba română; de comunicare în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale; de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu; precum şi de cea de competenţe digitale. 

În termen de 15 zile, Ministerul Educaţiei trebuie să aprobe metodologia după care aceste examenele vor fi echivalate. 

Anul trecut, a fost primul în care aceste probe nu au mai fost susţinute, ci tot echivalate. 

De exemplu, competenţele orale de comunicare în limba română au fost echivalate anul trecut cu media rezultată în urma celor patru ani de studii liceale la această materie, transformate în calificative astfel: elevii cu medii între 5 şi 6,99 au fost consideraţi utilizatori medii; cei cu medii între 7,00 – 8,49 au fost consideraţi utilizatori avansaţi; iar cei peste aceste medii au fost consideraţi utilizatori experimentaţi. 

În mod similar, pentru competenţele de comunicare într-o limbă străină de circulaţie s-a acordat nivelul A1 elevilor cu medii între 5 şi 5,99; nivelul A2, pentru medii între 6 şi 6,99; B1, mediile între 7 şi 8,49 şi B2, medii între 8,50 şi 10. 

În cazul competenţelor de utilizare a calculatorului, au fost consideraţi utilizatori ezperimentaţi elevii cu medii la materia tehnollogia informaţiei între 8,50 şi 10; utilizatori avansaţi, cei cu medii între 7 şi 8,48; medii – între 6 şi 6,99 şi începători – între 5 şi 5,99. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite