ANOSR: Peste 80% din universităţi oferă studenţilor burse sociale care nu acoperă costurile minime de cazare şi masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80% dintre universităţi acordă burse sociale care nu acoperă costurile minime de cazare şi masă, iar în aproape 60% din cele 30 de instituţii participante la studiu aceste burse nu se pot cumula cu cele de merit sau performanţă, deşi Legea educaţiei prevede această posibilitate, arată un raport dat publicităţii, luni, de ANOSR.

Raportul prezentat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), al doilea privind implementarea Statutului studentului, a fost realizat pe baza răspunsurilor date în perioada ianuarie - februarie 2014 de reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti membre sau partenere ANOSR din 30 de universităţi publice şi private.

În Statutul studentului, arată ANORS, este specificat faptul că studenţii pot beneficia de burse sociale care să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, burse care să poată să se cumuleze cu alte tipuri de burse, acordate pe criterii de merit.

Cu toate acestea, conform raportului de luni, nu există burse sociale care să acopere aceste costuri în 83% din universităţi (ASE, UB, SNSPA, UPB, UAIM, UPT, UVVG, UVT, UMFT, UO, UBB, USAMV Cluj, UMF Cluj, UP, UAD, UTCN, UMFI, ULBS, UTI, UMC, UMFTgM, UGAL, USV, UAB, UAIC), potrivit Mediafax.

Mai mult, în 57% dintre universităţi bursele sociale nu se pot cumula cu toate celelalte tipuri de burse bazate pe merit/performanţă, deşi inclusiv Legea Educaţiei Naţionale prevede acest lucru (ASE, UB, SNSPA, UPB, UMFT, USAMVB, UBB, UP, UMFI, UEM, ULBS, UTBv, UTI, UMFTgM, UGAL, UAB, USAMV Cluj, UAIC), se mai menţionează în acelaşi raport.

Fără locuri bugetate garantate pentru dezavantajaţi în 465 din universităţi

Pe de altă parte, tot conform statutului, pentru promovarea accesului la învăţământul superior, candidaţii proveniţi din medii dezavantajate socio-economic sau marginalizate din punct de vedere social, inclusiv absolvenţi ai liceelor din mediul rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori, pot beneficia de un număr de locuri bugetate garantate, însă în 46% din cele 30 de universităţi analizate nu există astfel de locuri la buget garantate (ASE, UB, UAIM, USAMV Cluj, UVVG, UVT, UEM, ULBS, UTH, UMFTgM, USV, UAIC), precizează ANOSR.

Potrivit aceluiaşi raport, studenţii cu dizabilităţi au dreptul de a li se asigura căi de acces şi condiţiile necesare desfăşurării normale a activităţilor academice, sociale şi culturale, conform articolului 10 din statut, însă, în peste jumătate (59%) dintre universităţi acest drept nu este respectat (UB, UPB, UMFB, UAIM, UVVG, UO, USAMVB, UBB, UP, UAD, ULBS, UTBv, UGAL, AFACH, USV, UAIC).

În ceea ce priveşte reducerile şi gratuităţile de care studenţii pot beneficia, răspunsurile liderilor studenţilor au scos în evidenţă o serie de probleme, cum ar fi faptul că există şase centre universitare (Arad, Petroşani, Iaşi, Constanţa, Suceava, Alba Iulia) în care nu toţi studenţii beneficiază de reducerea de cel puţin 50% pentru transportul local în comun garantată de Statutul studentului şi Legea educaţiei.

Raportul ANOSR face referire şi la aşa-numitele taxe ilegale percepute studenţilor de unele universităţi.

"Deşi ar trebui să fie gratuite prin Art 13, (1), studenţii plătesc pentru eliberarea anumitor acte cum ar fi cele privind: situaţia şcolară/foaia matricolă 7% (USAMVB, UAIC); pentru eliberarea diplomelor de licenţă, inginer, urbanist, master şi doctor 7% (UP, UMFI); carnetul de student 3% (UMF Cluj); permisul la bibliotecă 17% (UB, UMFB, ULBS, USV, UAB)", arată ANOSR.

O altă prevedere din statut analizată în raportul ANOSR este cea legată de serviciile de suport - studenţii au dreptul de a beneficia de servicii de orientare şi consiliere profesională.

"Deşi legea prevedere ca în fiecare universitate să existe un centru de consiliere şi orientare în carieră, rezultatele chestionarului arată că studenţii nu au avut posibilitatea de a beneficia aceste servicii în 13% din universităţi", arată ANOSR.

Recomandările ANOSR

În raport sunt menţionate şi recomandările ANOSR privind implementarea Statutului studentului.
Astfel, ANOSR recomandă, în primul rând, "adoptarea de urgenţă a statutului la nivelul universităţii, la propunerea studenţilor, în cazul în care documentul nu a fost încă adoptat (există universităţi ce nu au adoptat încă Statutul studentului la nivelul universităţii cum ar fi UB şi UMF Cluj)".

Alte recomandări sunt sancţionarea cadrelor didactice care nu respectă statutul şi includerea prevederilor menţionate în Statutul studentului în regulamentele interne.

ANOSR mai recomandă adoptarea unei metodologii privind centrele de orientare şi consilieră în carieră din universităţi, precum şi revizuirea sistemului de burse şi creşterea finanţării acestora, pentru a include reglementările actuale şi pentru a răspunde mai bine nevoilor studenţilor.

Studenţii vor de asemenea ca Ministerul Educaţiei să încheie un parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie, în vederea respectării Statutului studentului, adoptat de ministerul la propunerea ANOSR, în 2012.

Cele 30 de instituţii de învăţământ superior despre care există informaţii în studiul ANOSR sunt Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia (UAB), Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad (UVVG), Universitatea Bucureşti (UB), Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti (UAUIM), Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti (UMFB), Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE), Şcoala Naţională de Ştiinte Politice şi Administrative Bucureşti (SNSPA), Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" Braşov (AFACH), Universitatea "Transilvania" Braşov (UTBv), Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi (UDJG), Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca (UAD), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca (UBB), Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi (UTI), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" Iaşi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (UAIC), Universitatea din Oradea (UO), Universitatea din Petroşani (UP), Universitatea "Eftimie Murgu" Reşiţa (UEM), Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu (ULBS), Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava (USV), Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), Universitatea de Vest Timişoara (UVT), Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara (UMFT), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVBT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş (UMFTgM).


Pe aceeaşi temă:

ANALIZĂ ANOSR De ce avem absolvenţi şomeri: un consilier se ocupă în medie de 8.500 de studenţi

ANALIZĂ De ce renunţă 4 din 10 studenţi la facultate

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite