Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40% dintre studenţii care s-au înmatriculat în anul I acum trei-şase ani şi care urmau să termine facultatea în 2013 au abandonat studiile, potrivit datelor obţinute de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care prezintă şi situaţia abandonului la fiecare din 20 de universităţi de stat care au răspuns la solicitarea lor.

Unii studenţi au abandonat universitatea în anul I de studii, alţii în anul II, alţii în ultimul an, totalul fiind de aproximativ 40%, potrivit ratei de abandon pentru ciclul licenţă, aferentă fiecarei universităţi care a oferit răspuns solicitării ANOSR.

Astfel, potrivit cifrelor, una dintre universităţile cu cea mai mare rată de abandon universitar la ciclul de licenţă în ultimii şase ani cumulaţi este Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Motivul? Studenţii îşi găsesc un serviciu, îngheaţă anul universitar sau constată pe parcurs că nu au chemare pentru specializarea pe care o studiază şi se reprofilează, spun reprezentanţii universităţii.

"O parte dintre ei îşi găsesc de lucru, deci intră pe piaţa muncii, unii întrerup studiile şi se întorc după o vreme. De asemenea, trebuie luat în calcul şi că 80% din locurile universităţii sunt la taxă şi sunt tineri care nu îşi mai pot plăti taxele, fiind nevoiţi să renunţe. O altă categorie de studenţi care renunţă la studii sunt cei care nu au fost îndrumaţi bine în alegerea facultăţii şi s-au reorientat", a spus pentru adevărul.ro prorectorul Universităţii "Gh. Asachi", Niculai Seghedin.

El a mai explicat că universitatea are în jur de 10.000 de studenţi în toţi cei patru ani de studiu la Licenţă şi că rata abandonului este mai mare în primul an de facultate. "Absobţia pe piaţa muncii a absolvenţilor noştri este de 90%", a mai spus acesta.

Aproape 1.000 de studenţi, exmatriculaţi anul trecut la ASE

Şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), abandonul şcolar este cel mai mare în primul an de studii la Licenţă. Spre exemplu, anul trecut s-au retras în primul semestru din anul I de studiu, 189 de studenţi, iar în anul universitar 2013-2014, s-au retras până acum 64 de studenţi, potrivit datelor furnizate adevarul.ro, de ASE. Prin comparaţie, dintre studenţii din al doilea an de studii, doar opt, respectiv patru au abandonat facultatea anul trecut şi anul acesta.

"În anul universitar 2012-2013, au fost exmatriculaţi în total 995 studenţi pentru neîndeplinirea condiţiilor regulamentare de promovare dintr-un an în altul. Majoritatea celor care au fost exmatriculaţi pentru motivul enunţat mai sus sunt studenţii din anul I – studii universitare de licenţă (aproximativ 87%). Cifrele sunt mult mai mici în cazul studenţilor promovaţi în anul II la studii universitare de licenţă aproximativ 8%. Pentru programele de studii universitare de licenţă, rata de absolvire în sesiunea iulie 2013 a fost în procent 85,28%, la programele organizate la forma de învăţământ Zi, în raportare luându-se în calcul numai absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor", se arată în răspunsul Universităţii la solicitarea adevărul.ro.

Reprezentanţii ASE au mai precizat că posibile cauze pentru abandonul universitar sunt diferenţele prea mari între cunoştinţele accumulate în liceu şi nivelul exigenţelor din anul I de studii. Un alt motiv este reprezentat de lipsa resurselor financiare necesare achitării taxelor de şcolarizare. Şi preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, a vorbit despre aceleaşi cauze: studenţii nu îşi permit să se întreţină la universitate, realizează că nu fac faţă specializării alese, nu sunt pregătiţi, se angajează pe piaţa muncii şi renunţă la facultate sau descoperă o altă specializare care îi atrage mai mult şi se reprofilează.

LISTA FACULTĂŢILOR ŞI RATELE ABANDONULUI UNIVERSITAR:

  • Academia de Studii Economice – 20,4%
  • Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – 46,15%
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi – 57%
  • Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi – 19,2%
  • Universitatea din Bucureşti – 38%
  • Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj – 37,43%
  • Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa – 43,88%
  • Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi – 34,14%
  • Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaţi – 51,75%
  • Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi – 35,42%
  • Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş – 21,17%
  • Universitatea de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj – 16,12%
  • Universitatea din Oradea – 26,18%
  • Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş – 29,40%
  • Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timişoara – 29,71%
  • Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava – 34,61%
  • Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – 38,8%
  • Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău – 33,59%
  • Universitatea Transilvania din Braşov – 30,81%
  • Universitatea de Vest din Timişoara – 47,27%
  • Rata totală a abandonului universitar – 38,75%


"ANOSR consideră extrem de grav refuzul unor universităţi de a oferi datele solicitate şi le mulţumeşte celor care au răspuns pentru deschiderea lor. Demersurile de obţinere a datelor solicitate şi de la universităţile care nu au răspuns vor continua, conform legii liberului acces la informaţii de interes public", se arată într-un comunicat ANOSR.


ADMITERE FACULTATE 2014 Examen cu două probe scrise la şapte facultăţi din cadrul Universităţii Politehnice. Meditaţii gratuite pentru candidaţi

Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) organizează examen scris cu două probe la şapte facultăţi, iar la restul facultăţilor, candidaţii vor intra pe baza examenului de la Bacalaureat şi a unui interviu. Tinerii pot să facă ore de pregătire pentru admitere, la materiile matematică şi fizică, în fiecare sâmbătă, cu profesorii universităţii.

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac

Anul acesta, admiterea la studiile universitare de licenţă (5.500 de locuri) ale Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza unui eseu motivaţional şi a mediei obţinute la examenul de Bacalaureat.

ADMITERE FACULTATE 2014 Test grilă la ASE pentru ocuparea locurilor fără taxă de la programele de master

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) oferă aproape 5.700 de locuri la cele două tipuri de masterat din 2014, de cercetare şi profesionale, iar taxa de şcolarizare anuală este de 5.000 de lei.

ADMITERE FACULTATE 2014 Selecţie pe bază de examen scris şi media de la Bac pentru cei care vor să intre la SNSPA

Condiţiile de admiterea de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) sunt aceleaşi ca cele de anul trecut. Astfel, toate facultăţile organizează examen scris, însă la Administraţie Publică notele de la Bac vor reprezenta 20% din media de admitere.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite