„Adevărul“ are grijă de şcoala din comuna Vedea, Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza frigului, elevii stau îmbrăcaţi la ore
Din cauza frigului, elevii stau îmbrăcaţi la ore

Şcoala desemnată să primească sprijin în campania „Adevărul vine în şcoala ta!“ a primit de Ziua Educaţiei o sută de cărţi pentru biblioteca elevilor. „Adevărul“ a adoptat şcoala din Teleorman şi va ajuta autorităţile locale să îmbunătăţească condiţiile în care învaţă elevii.

Cine îşi propune să ajungă din Bucureşti, la Şcoala generală din comuna teleormăneană Vedea, trebuie să fie pregătit să treacă prin adevărate probe de rezistenţă. Chiar dacă se află la doar 130 de kilometri de Capitală, comuna pare ruptă din alt timp, un loc izolat de ceea ce numim de obicei „lumea civilizată".

Şcoala e un simbol al acestei comunităţi. Aşezată pe latură a localităţii, este înconjurată de un gard care la vremea lui a fost vopsit în roşu, dar acum e rupt pe alocuri şi lăsat în paragină. În curtea şcolii poţi vedea „toalete" de ţară, fără uşi, şi o cişmea defectă care curge încontinuu. Când intri în clădire, te întâmpină un frig de zici că aici, în sud, a venit iarna deja, deşi suntem abia la mijlocul toamnei. Dezbaterea de Ziua Educaţiei (5 octombrie), a avut loc într-o sală de clasă pe care gazdele o pregătiseră cu grijă. La întânirea cu părinţii elevilor au fost prezenţi jurnaliştii Corina Drăgotescu, Eugen Chelemen, George Rădulescu, inspectorul şcolar de Teleorman, Cristian Amarie, prefectul judeţului - Teodor Niţulescu, dar şi Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei.

Dezbaterile aduc soluţii

Una dintre principalele probleme identificate: modul în care este încălzită şcoala. Clădirea este friguroasă, iar încălzirea cu sobe pe bază de lemne şi cărbuni e ineficientă. În aceste condiţii, atunci când se face frig, elevii sunt nevoiţi să stea îmbrăcaţi la ore.  „O să încercăm să îmbunătăţim condiţiile. Dacă e frig, când ies copii pe hol se vor îmbolnăvi. Şi dacă elevii sunt bolnavi, asta înseamnă că sunt afectaţi şi părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă şi să cheltuiască în plus pentru tratamente", a spus Corina Drăgotescu.

Studiu de fezabilitate pentru centrală

Directoarea şcolii, Cristina Curiman, a spus că sunt suficiente lemne pentru iarna care urmează, numai că temperatura rămâne scăzută oricât ai încălzi. „Facem focul când este frig, dar căldura nu ţine mai mult de 20 minute", a spus Cristina Curiman, directoarea şcolii din Vedea. Ea a mai explicat că iarna, profesorii şi femeile de serviciu vin de la ora 3 dimineaţa ca să facă focul, astfel încât elevii să găsească clasele încălzite atunci când vin la ore. Directorul şcolii împreună cu primarul comunei vor face un plan de fezabilitate pentru investiţia din şcoala de la Vedea. „Dacă vom avea timp bun, în vacanţa de iarnă am putea să refacem instalaţia de încălzire", a răspuns prefectul Teodor Niţulescu.

Prima măsură: schimbarea becurilor. Până acum, pe vreme înnorată, dar şi dimineaţa şi seara, profesorii erau nevoiţi să folosească nişte becuri vechi, care nu aveau puterea să facă lumină corespunzător. Vestea bună este că din această săptămână, potrivit prefectului, elevii vor avea becuri noi şi economice, care vor lumina mai bine sălile de curs şi vor reduce cheltuielile cu energia electrică.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Calea de acces este stricată

Pe lângă starea proastă în care se află clădirea, o altă problemă o reprezintă drumul de acces, în condiţiile în care şcoala primeşte elevi din cinci sate învecinate: Albeşti, Dulceanca, Vedea, Meri şi Coşoteri. Prefectul a promis că drumul va fi refăcut parţial în următoarea perioadă, iar la anul va fi reparat în întregime, pentru că se află într-un program judeţean de reabilitare.

"Dacă vom avea timp bun, în vacanţa de iarnă am putea să facem încălzirea clădirii."
Teodor Niţulescu prefect de Teleorman

"O să încercăm să îmbunătăţim condiţiile. Dacă e frig, când ies copiii pe hol se vor îmbolnăvi."
Corina Drăgotescu director multimedia

"Facem focul când este frig, dar căldura nu ţine mai mult de 20 de minute."
Cristina Curiman directoare

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite