500 de universităţi din lume intră în 2013 într-un top al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Massachusetts Institute of Technology (MIT) a ocupat primul loc în ultimul top 500 internaţional al universităţilor                   FOTO: Shutterstock
Massachusetts Institute of Technology (MIT) a ocupat primul loc în ultimul top 500 internaţional al universităţilor                   FOTO: Shutterstock

Comisia Europeană anunţă un nou top 500 al universităţilor din toată lumea, care vor fi clasificate în 2013 într-o nouă listă "multidimensională", în funcţie de cinci criterii distincte, mai aproape de performanţă.

500 de universităţi din toată lumea vor participa la o nouă clasificare internaţională, iniţiată de Comisia Europeană, numită ”U-Multirank”, care se bazează pe cinci indicatori de performanţă: reputaţia pentru cercetare, calitatea predării, orientarea internaţională, succesul transferului de cunoştinţe şi angajamentele regionale.

Noua listă va clasifica universităţile în funcţie de o gamă mai largă de factori de performanţă, pentru a crea un ghid mai realist şi uşor de utilizat pentru ceea ce oferă aceste instituţii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Universităţile vor putea să se înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului 2013, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul ui 2014.

”Aceasta va fi o clasificare modernă şi sofisticată, ilustrând întreaga diversitate a învăţământului superior. Clasificările internaţionale existente au încă tendinţa să acorde prea multă importanţă reputaţiei pentru cercetare. U-Multirank îi va ajuta pe tineri să facă alegeri corecte în ceea ce priveşte studiile şi va motiva instituţiile să îşi îmbunătăţească performanţele într-o gamă largă de activităţi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Pentru a asigura imparţialitatea, calitatea şi verificarea, Comisia a selecţionat un consorţiu independent care să efectueze clasificarea.

Centrul pentru învăţământ superior (CHE) din Germania şi Centrul pentru studii politice de învăţământ superior (CHEPS) din Ţările de Jos vor conduce iniţiativa.


Finanţare de două milioane de euro de la UE

U-Multirank este rezultatul unei iniţiative care îşi are originea într-o conferinţă organizată sub preşedinţia franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităţilor, bazată pe o metodologie ce reflectă o varietate de dimensiuni de excelenţă în context internaţional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de către un consorţiu de organizaţii din cadrul învăţământului superior şi al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA şi finalizat în 2011.

Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât şi punerea sa în practică sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 şi va primi o finanţare de două milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanţarea iniţială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizaţie independentă să realizeze, ulterior, clasificarea.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite