Zeci de avioane, vehicule blindate şi un sistem antirachetă, distruse de armata americană înainte să părăsească aeroportul din Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Zeci de avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă au devenit inutilizabile după ce armata americană le-a distrus şi a părăsit, în cursul nopţii de luni spre marţi, aeroportul din Kabul. Declaraţia a fost făcută de un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP.

Soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban, a declarat şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, potrivit Agerpres. 

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a spus McKenzie.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine, la un cost de 1 milion de dolari bucata şi 27 de autovehicule uşoare Humvee.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut, chiar înainte de decolarea ultimului avion. Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme. Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, a indicat generalul McKenzie, transmite aceeaşi sursă. 

 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite