Warren Buffett cere taxe de minimum 30% pentru milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Warren Buffett, celebrul investitor American care, în 2011, cerea taxe şi impozite mai mari pentru bogaţi, şi-a reînnoit apelul, în condiţiile în care Congresul american trebuie să ajungă la un consens înainte de expirarea reducerilor de taxe şi impozite aprobate în timpul mandatului lui George W. Bush.

Într-un editorial din  „New York Times”, Buffet a propus Congresului să voteze taxe de minim 30% pe veniturile între 1 milion şi 10 milioane de dolari pe an şi de 35 la sută pentru veniturile mai mari de 10 milioane de dolari.

„O astfel de regulă simplă şi clară va bloca eforturile lobbyiştilor, avocaţilor şi congresamanilor care vor să păstreze situaţia actuală, când cei foarte bogaţi plătesc rate mult sub cele  ale oamenilor care au venituri mult mai mici decât ale noastre”, a  scris el.

Noul editorial este consecvent cu cel scris de Buffet în acelaşi ziar în august 2011, în care se plângea de “răsfăţul” superbogaţilor. El s-a folosit pe sine şi pe secretara sa drept exemplu, spunând că impozitul plătit de ea este mult mai mare decât cel plătit de el însuşi, cu toate că secretara sa câştigă doar un procent foarte mic din salariul lui.

“Secretara lui Warren Buffett” a devenit un simbol politic în urma acelui editorial, iar persoana în cauză, Debbie Bosanek, a fost invitată de preşedintele Barack Obama la discursul său despre starea naţiunii.

Editorialul din 2011 l-a inspirat pe Obama, care a propus “regula Buffett”, care prsupune un impozit de 30% pentru milionari. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite