Vot în Congresul american pentru împiedicarea președinților să răstoarne alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Camerei Reprezentanților SUA au votat, miercuri, pentru modernizarea unei legi americane pe care aliații lui Trump au încercat să o exploateze pentru modificarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020.

Vot în Congresul american FOTO Shutterstock
Vot în Congresul american FOTO Shutterstock

Cu 50 de zile înainte de alegerile americane de la jumătatea mandatului, proiectele de reformă electorală au revenit în Congresul Statelor Unite. Şi din motive întemeiate, deoarece un număr mare de candidaţi republicani încă refuză să recunoască victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020.

Concret, textul înlătură orice ambiguitate privind statutul vicepreşedintelui în certificarea alegerilor prezidenţiale, limitându-l la un rol pur simbolic.

O modalitate pentru aleşi de a evita haosul din 6 ianuarie 2021, când mii de partizani ai lui Donald Trump au năvălit la Capitoliu pentru a încerca să-i oblige pe vicepreşedintele Mike Pence şi pe aleşi să modifice rezultatul alegerilor.  

"Acest proiect de lege va împiedica Congresul să aleagă el în mod ilegal preşedintele", a argumentat unul dintre autorii săi, aleasă republicană Liz Cheney.

Ea este una dintre puţinii membri ai partidului lui Donald Trump care au acceptat să facă parte din comisia Congresului american care investighează de mai bine de un an rolul fostului preşedinte în asaltul asupra Capitoliului.

Toţi democraţii au votat în favoarea textului său. Marea majoritate a republicanilor s-a opus.

În Senat se dezbate un proiect de lege concurent, cu şanse ceva mai mari de succes.

Dar aceste două proiecte de reformă electorală nu sunt nici pe departe la fel de cuprinzătoare precum măreţul plan al lui Joe Biden cu care preşedintele a promis că va proteja accesul afro-americanilor la urne, ceea ce asociaţiile pentru apărarea drepturilor civile au criticat aspru. Opoziţia republicană s-a opus vehement împotriva planului lui Joe Biden, afirmând că le dă democraţilor dreptul de a prelua controlul alegerilor în întreaga ţară.   

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite