Voluntari americani s-au raliat pentru a-i ajuta pe sinistraţi, cu ocazia Zilei Recunoştinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinistraţii au primit ajutoare de Ziua Recunoştinţei Foto Reuters
Sinistraţii au primit ajutoare de Ziua Recunoştinţei Foto Reuters

Ziua Recunoştinţei este sărbătoarea familiei în Statele Unite, însă anul acesta, pentru new-yorkezii care au pierdut totul în urma uraganului Sandy familia s-a mărit cu voluntari veniţi să le aducă drept consolare curcani şi plăcinte de mere, relatează AFP.

La Rockaways, în cartierul Queens, unul dintre cele mai sărace din New York, construit de-a lungul Atlanticului, mai multe persoane au fost văzute joi oferind gratis, sub cerul liber festine improvizate.

Studenţi, membri ai bisericilor şi un animator au raliat o mulţime de voluntari veniţi să aducă un strop de căldură victimelor furtunii.

Curcan umplut, sos de afine, mazăre, macaroane gratinate, plăcintă de dovleac şi brioşe, nu lipseşte nicio mâncare tradiţională de Ziua Recunoştinţei.

"Dumnezeule. Este de necrezut. Nu mai am cuvinte", mărturiseşte Lucille James. Această femeie în vârstă de 52 de ani se bucură de reluarea alimentării cu energie electrică, după 13 zile de întuneric şi frig. Ea ţine într-o mână o farfurie încărcată şi o pătură în alta, pe care intenţionează să o ofere unei femei în vârstă, rămasă fără gaze în apartament.

Lorider Rivera şi-a revăzut pentru prima oară, după noaptea de 29 octombrie, apartamentul afectat de uraganul Sandy, care a atins coasta de est a Statelor Unite. Mamă a nouă copii, ea şi-a găsit apartamentul inundat şi plin de mucegai.

Chiar în afara catastrofelor naturale, viaţa în acest cartier nu este deloc uşoară, aşa că, văzând voluntarii, Lorides Rivera se declară plină de recunoştinţă.

"Aici sunt doar împuşcături. Toată ziua auzim oameni care vor să se omoare. Este incredibil să vezi că oamenii se adună şi se ajută reciproc. Este o binecuvântare".

După trecerea furtunii, voluntari ca Loride au reprezentat cel mai important ajutor pentru sinistraţi, chiar dacă autorităţile oraşului şi statului New York au fost foarte implicate pe teren.

"Am publicat un anunţ pe Facebook şi toată lumea s-a implicat", explică unul dintre organizatorii mesei festive, un DJ cunoscut ca DJ Showtime.

"Uneori este bine să ştii să ajuţi. Sunt de mult timp DJ la sărbători; trebuie să ştii să ajuti oamenii aflaţi în dificultate", spune el.

Începând de dimineaţă, voluntarii s-au adunat în jurul unor mese lungi: pe o parte sunt mâncăruri calde, pe alta reci, cu deserturile la capăt. Fără să se uite produsele esenţiale, se mai împart haine şi pături.

La ora mesei, o femeie se urcă pe un taburet pentru a spune rugăciunea. Imediat se face linişte, oamenii îşi împreunează mâinile şi îşi înclină capetele.

"Dumnezeu să binecuvânteze familiile prezente aici. Fie ca Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toţi", a afirmat femeia.

"Aleluia!" răspund invitaţii.

În cele din urmă soseşte momentul tradiţional al tăierii curcanului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite