VIDEO Statele Unite vor ataca Iranul în 2013, avertizează fostul ambasador american din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Indyk, fostul ambasador al SUA în Israel FOTO: CBS News
Martin Indyk, fostul ambasador al SUA în Israel FOTO: CBS News

Cu sau fără presiunile venite din partea Israelului, Statele Unite ale Americii vor porni un război împotriva Iranului care refuză să-şi sisteze programul de dezvoltare a armamentului nuclear, cel târziu în 2013, a avertizat fostul ambasador al SUA în Israel, Martin Indyk, în cadrul unui interviu televizat acordat CBS News.

Martin Indyk, fostul ambasador american în Israel, a declarat că SUA se vor angaja, anul viitor, într-un război împotriva Iranului. „Mi-e teamă că 2013 va fi anul în care vom avea de-a face cu o confruntare militară cu Iranul”, a afirmat Indyk, duminică seară, în cadrul unui interviu televizat acordat CBS News.

Fostul ambasador al SUA în Israel a atras, totodată, atenţia că „Iranul nu are încă arme nucleare”, dar nu va mai trece mult timp până le va dobândi. Afirmaţia fostului diplomat american confirmă avertismentul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit căruia republica islamică din Orientul Mijlociu va fi capabilă să construiască bombe nucleare peste şase-şapte luni.

Pe de altă parte, atât Martin Indyk, cât şi secretarul american al Apărării, Leon Panetta, au criticat atitudinea Israelului de a forţa SUA să stabilească o „linie roşie” clară pentru guvernul de la Teheran, pe care - dacă o depăşeşte - Pentagonul şi Casa Albă ar fi nevoite să iniţieze o ofensivă armată împotriva Iranului.

Indyk a descris presiunile lui Netanyahu ca fiind „exagerate”, dar nu consideră „divergenţele dintre premierul israelian şi Obama atât de grave”, precum vehiculează presa internaţională. „Stabilirea unei linii roşii, în sensul unui ultimatum, nu va fi efectuată de niciun preşedinte. Dacă vă uitaţi cu atenţie, guvernatorul Mitt Romney nu a înaintat nicio linie roşie, nici senatorul John McCain. Şi nici Bibi (Benjamin, n.r.) Netanyahu nu a făcut-o, când vine vorba despre acţiunile Israelului”.

Linia roşie, pârghie politică de constrângere

Într-un interviu exclusiv acordat „Foreign Policy”, Panetta a declarat că atenţia trebuie îndreptată asupra stării de fapt, nu asupra dezbaterilor. „Lucrurile stau astfel: preşedinţii Statelor Unite, premierii Israelului sau liderii oricăror altor stat nu au un teanc de liniuţe roşii care să le determine deciziile. Ei dispun de stări de fapt care arată intenţiile unei anumite ţări şi, în baza acestora, trebuie să-şi cântărească acţiunile care sunt necesare de luat pentru a gestiona o anumită situaţie. Asta se întâmplă în luma reală. Liniile roşii sunt un fel de pârghii politice folosite pentru a forţa mâna unei persoane”, a declarat Panetta în interviul acordat „Foreign Policy”.

Fostul ambasador american Martin Indyk a precizat, totuşi, că poziţia fermă a Israelului privind iniţierea unei ofensive armate împotriva Iranului este într-un fel justificată: „Agitaţia pe care noi o observăm de aici este văzută dintr-o perpectivă mult mai apropiată de către israelieni, iar aceasta creşte în intensitate pentru că premierul (Benjamin Netanhayu, n.r.) s-a angajat într-o cursă pentru a opri Iranul să-şi dezvolte programul nuclear până în punctul în care ar fi capabil să producă arme nucleare”.

Mai mult de atât, „teama că tratatul de pace dintre Israel şi Egipt se va destrăma, îngrijorarea că actuala situaţie din Siria va duce la crearea şi la consolidarea unui guvern islamist şi pericolul crescând asupra graniţelor de nord ale statului face Israelul să fie foarte nervos. Din acest motiv cred că premierul Netanyahu este mai vocal decât ne-am fi aşteptat. În opinia lui, Iranul reprezintă cea mai mare ameninţare a ţării”, a continuat Indyk.

„Impotenţă americană” în Orientul Mijlociu

Viitorul atac al SUA asupra Iranului, preconizat de fostul ambasador american în Israel, ar alimenta sentimentul anti-american tot mai efervescent în statele arabe. Analiştii de politică internaţională au avertizat, în repetate rânduri, că Statele Unite îşi pierd treptat influenţa în zonă, în contextul în care guvernele mai multor ţări din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu sunt formate din adepţi consecvenţi ai mişcării islamiste Frăţia Musulmană.

Protestele anti-americane desfăşurate în ultima săptămână în Libia, Egipt, Yemen, Pakistan, Afganistan şi chiar în Bangladesh fragilizează şi influenţa Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Uciderea ambasadorului SUA şi a altor trei americani în Benghazi, în ciuda faptului că Statele Unite au ajutat Libia, anul trecut, să înlăture regimul opresiv al dictatorului Muammar Gaddafi, ridică semne de îngrijorare privind pericolul crescând al mişcării ultraconservatoare salafite, formată din musulmani majoritari suniţi care militează pentru reîntoarcerea la vechile tradiţii islamice din Evul Mediu.

Totodată, profesorul Steven A. Cook din cadrul Consiliului pentru Relaţii Internaţionale din SUA, specializat pe Orientul Mijlociu, a atras atenţia că atacurile asupra ambasadei SUA de la Cairo şi asupra consulatului din Benghazi, care au avut loc chiar în ziua comemorii a 11 ani de la atacurile de la 11 septembrie din New York, dezvăluie „cele mai grave momente de impotenţă americană asupra Orientului Mijlociu”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite