FOTO/VIDEO Ambasadele occidentale, în alertă maximă. „Vom distruge America“, ameninţă musulmanii din Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste anti-americane au avut loc şi în faţa ambasadei americane din Londra Foto Reuters
Proteste anti-americane au avut loc şi în faţa ambasadei americane din Londra Foto Reuters

Ambasadele occidentale din întreaga lume musulmană au rămas în stare de alertă ridicată, iar Statele Unite ale Americii au făcut apel la vigilenţă, după zilele de proteste anti-americane violente provocate de un filmuleţ care îl denigrează pe Profetul Mohamed.

Germania a urmat exemplul SUA şi şi-a retras o parte din personalul de la ambasada sa din Sudan, care a fost luată cu asalt vineri. Şeful Parlamentului din Libia a anunţat, duminică, arestarea a circa 50 de persoane suspectate că ar fi implicate în uciderea ambasadorulului american Christopher Stevens, într-un atac pe care el îl consideră planificat, deşi oficialii de la Washington au declarat că a fost spontan.

Hezbollah a făcut apel la continuarea protestelor

Ca urmare a apelului făcut de liderul Hezbollah la proteste faţă de filmul antiislam, susţinătorii grupului terorist şiit intenţionează să iasă pe străzile capitalei libaneze Beirut, în semn de protest.

Lumea trebuie să ştie că musulmanii nu vor rămâne indiferenţi la astfel de insulte. Trebuie să arătaţi lumii întregi mânia voastră, luni şi în zilele ce urmează. Cei care trebuie să fie traşi la răspundere, judecaţi şi boicotaţi sunt cei direct responsabili pentru acest film şi cei care se află în spatele lor, în special Statele Unite ale Americii“, a declarat liderul puternice mişcări şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah.
 
El conduce cea mai mare forţă armată din Liban şi are capacitatea de a reuni un număr foarte mare de musulmani şiiţi în statul mediteranean cu 4 milioane de oameni.

Protestele provocate de filmuleţul considerat insultător la adresa islamului au pus ambasadele statelor occidentale din lumea musulmană în alertă maximă, protestele răspândindu-se din Londra (Marea Britanie) până în Lahore (Pakistan).

harta proteste antiamericane

Proteste violente în Kabul

Luni dimineaţă, sute de oameni au organizat un protest violent în capitala Afganistanului, Kabul, aruncând cu pietre într-o bază americană, incendiind maşinile şi strigând „Moarte Americii“ şi „Moarte celor care au realizat filmuleţul şi l-au insultat pe profestul nostru“, a declarat poliţia citată de AFP.

Demonstraţia a izbucnit în Jalalabad, acolo unde se află o importată bază NATO, în partea de est a capitalei afgane. Câteva persoane înarmate, din mulţimea de circa 1.000 de oameni, au deschis focul asupra poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit. Ofiţerii au primit ordin să nu răspundă focurilor de armă, pentru a evita escaladarea violenţelor.

Deşi este cea de-a patra zi de proteste în Afganistan, este prima zi violentă. Un protestatar în vârstă de 28 de ani i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care l-au insultat pe Profetul Mohamed.

proteste antiamericane in kabul. reuters

Nu este prima oară când se întâmplă asta. Tot timpul americanii creează furie în rândul musulmanilor, insultând Coranul, musulmanii sau pe profetul nostru. Oamenii din jurul lumii sunt furioşi şi este responsabilitatea tuturor musulmanilor să reacţioneze de fiecare dată când sunt trataţi cu desconsiderare“.

Guvernul afgan a blocat site-ul YouTube pentru a preveni vizualizarea filmuleţului anti-musulman de către afgani. Oficialii au spus că va rămâne blocat până când videoclipul va fi dat jos.

Indonezia: „Vom distruge America aşa cum le-am distrus steagul“

Înfuriaţi de filmuleţul anti-islam, indonezienii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în ambasada SUA din Jakarta, marcând primele violenţe în cea mai populată ţară musulmană din lume, de la izbucnirea revoltelor de săptămâna trecută, în Orientul Mijlociu şi nu numai.
 

Unsprezece ofiţeri de poliţie au aavut nevoie de spitalizare după ce au fost atacaţi cu pietre şi cu beţe de bambus, a declarat şeful poliţiei din Jakarta, Untung Rajad. Patru protestatari au fost arestaţi şi cel puţin unul se află în  spital.

Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispera sutele de demonstranţi adunaţi în faţa ambasadei din Jakarta

Protestatarii au ars o fotografie a preşedintelui american Barack Obama, care a şi trăit o parte din copilărie în Jakarta. Ei au încercat să incendieze o maşină de pompieri parcată în faţa ambasadei, au ars un steag american şi au aruncat cu cocktailuri Molotov.

Vom distruge America aşa cum am făcut cu acest steag. Îl vom alunga pe ambasadorul american din această ţară“, a strigat un protestatar citat de AP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite