FOTO Ultimele ore din viaţa ambasadorului american ucis în Benghazi. Câţiva libieni l-au dus la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele presupuneri în cazul morţii ambasadorului american sunt că ar fi murit asfixiat Foto Reuters
Primele presupuneri în cazul morţii ambasadorului american sunt că ar fi murit asfixiat Foto Reuters

Ultimele ore din viaţa ambasadorului american din Libia ucis marţi noapte în oraşul Benghazi rămân încă un mister, după ce el a fost prins într-un atac desfăşurat de militanţi înarmaţi.

Ironia morţii sale, scrie The Australian, este că Stevens a susţinut cu fervoare revolta din Libia, care l-a alungat de la putere pe Muammar Gaddafi, dar şi Primăvara Arabă din Orientul Mijlociu.

Oamenii care l-au cunoscut spun că Stevens nu se temea să se aventureze dincolo de zidurile ambasadei, aşa cum a făcut-o şi în seara în care a fost ucis.

„Christopher Stevens a fost un reprezentant curajos şi exemplar al Statelor Unite“, a spus preşedintele american Barack Obama, în timp ce secretarul de stat Hillary Clinton a spus că „era dedicat promovării valorilor şi intereselor SUA, chiar dacă asta însemna să se pună în pericol“.

Desfăşurarea atacului asupra ambasadei americane din Libia

Biroul consular al SUA în Libia se află într-un complex închiriat din estul oraşului Benghazi şi a fost atacat de extremişti libieni neidentificaţi, la ora locală 22.00, a declarat un oficial american.

Extremiştii par să se fi folosit de protestul faţă de un film controversat, drept pretext pentru a organiza un atac de câteva ore cu grenade şi focuri de arme, copleşind echipa de securitate de la consulat.

În numai 15 minute, militanţii au obţinut acces în interiorul complexului şi au început să tragă în clădirea principală, care a fost cuprinsă de flăcări. Trei oameni, printre care şi Stevens, se aflau în clădire. Din cauza fumului dens, cei trei diplomaţi s-au pierdut unul de celălalt. Ofiţerii de securitate au început să-i caute, dar ambasadorul american era de negăsit. În acest timp, atacul armat asupra ambasadei continua şi abia la ora două dimineaţa forţele libiene i-au ajutat pe agenţii americani de securitate să recâştige controlul asupra situaţiei.



Ambasada americană din Libia, după atac Foto Reuters

Ambasada sua libia. reuters

La un moment dat, în tot acest timp, deşi sincer nu ştim când, ambasadorul Stevens a ieşit din clădire şi a fost transportat la un spital din Benghazi. De acolo, trupul său a ajuns în custodia Statelor Unite“, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Cauza morţii pare a fi asfixierea

Doctorul Ziad Bouzaid de la spitalul în care a fost adus Stevens a delarat pentru AP că ambasadorul a fost adus fără suflare, în jurul orei unu dimineaţa, de câţiva libieni.

„În timp ce-l resuscitam, cineva a spus că este diplomat. M-am uitat la faţa lui şi l-am recunoscut pe ambasador imediat. Văzusem poze cu el pe Facebook. Buzele lui erau negre, iar corpul îi mirosea a fum. Trupul său era lipsit de viaţă. Nu mai aveam ce să-i facem“, a declarat medicul, precizând că a încercat timp de 45 de minute să-l resusciteze.

Bouzaid susţine că ambasadorul a murit asfixiat din cauza inhalării de fum, ceea ce a determinat ca stomacul său să sângereze. „Avea sânge la nas şi la gură. Asta se întâmplă de obicei în cazuri de asfixiere severă. Un om poate supravieţui cu un nivel de monoxid de carbon sub 60. La el nivelul depăşea 60“, a mai precizat medicul.

Câţiva libieni au încercat să-l ajute

Pe internet circulă o imagine în care civilii libieni târăsc pe străzi corpul inconştient al lui Chris Stevens, în căutarea unui ajutor, scrie IbiTimes. Preşedintele american a confirmat că bărbaţii respectivi încercau să îi ofere ajutor ambasadorului. „Câţiva libieni i-au sărit în ajutor şi l-au dus la un spital“, a spus Obama.

chris stevens

Stevens a fost un diplomat veteran, care şi-a petrecut o mare parte din carieră în Orientul Mijlociu. În Libia a lucrat la ambasadă încă de când Gaddafi se afla la putere, după care a lucrat cu rebelii după ce mişcarea pro-democraţie s-a răspândit în ţară, pentru ca apoi să fie numit ambasador, cu doar cinci luni în urmă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite