VIDEO FOTO ATAC TERORIST ÎN SUA O a treia explozie a avut loc în Boston, la Biblioteca JFK. Obama: Vom afla cine a făcut asta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două explozii au avut loc în apropierea liniei de final a maratonului din Boston, cartierul general al organizatorilor fiind închis din cauza incidentului. Sursele vorbesc de trei morţi şi peste 100 de răniţi. O a treia deflagraţie a avut loc la Biblioteca JFK. FBI confirmă ”atacul terorist”.

UPDATE 06:32 Sursele medicale au avertizat că este posibil ca numărul răniţilor să fie mult mai mare, mulţi oameni neprezentându-se la spital imediat. 

UPDATE 06:31 Dispozitivele explozive au fost descrise ca fiind destul de rudimentare, caracterizate printr-un grad scăzut de complexitate. Sunt dispozitive pe care mulţi oameni le pot construi, aşadar nu spun multe despre autorii atacului. 

UPDATE 06:30 În ce priveşte suspectul de culoare care este căutat de poliţie, autorităţile au precizat că este prea devreme pentru a se putea pronunţa asupra eventualei implicări asupra acestuia. 

UPDATE 06:27 Potrivit unei surse citate de CNN, un al treilea dispozitiv care nu a explodat ar putea fi o dovadă cheie în anchetă, iar investigatorii caută să descopere probe ADN. Cea mai mare problemă o reprezintă însă numărul mare de probe şi de martori de la faţa locului, autorităţile confruntându-se cu o avalanşă de informaţii care trebuie analizate. 

UPDATE 06:10 Numărul răniţilor depăşeşte 144 de persoane, potrivit CNN, iar 17 oameni se află în stare gravă. Cei mai mulţi sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale, iar 10 persoane şi-au pierdut membrele. 

UPDATE 05:27 Dispozitivele explozive, potrivit unor informaţii neconfirmate, s-ar fi aflat fie într-un coş de gunoi, fie într-o cutie poştală. Mai jos se poate vedea harta oraşului Boston şi coordonatele exploziilor. 

image

UPDATE 05:25 Un jurnalist a declarat pentru CNN că, potrivit lui Davis, este posibil să fi existat şi un al treilea dispozitiv exploziv. FBI colaborează cu Departamentul de Poliţie din Boston la analizarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere. 

UPDATE 05:23 O sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul a declarat pentru CNN că autorităţile au făcut deja progrese în desfăşurarea investigaţiilor. În ce priveşte suspectul de culoare, autorităţile au spus că avea accent străin şi a încercat să pătrundă într-o zonă interzisă, înaintea exploziei. 

UPDATE 05:20 Suspectul saudit despre care s-a spus că ar fi reţinut de autorităţi se află de fapt la spital. Davis a negat că ar fi reţinut pe cineva, însă a precizat că mai multe persoane sunt interogate. 

UPDATE 05:16 Autorităţile investighează imaginile suprinse de camerele video din apropierea incidentului. 

UPDATE 04:14 Jurnaliştii de la CNN susţin că poliţiştii s-ar afla în căutarea unui suspect, un bărbat de culoare despre care încă nu se cunosc foarte multe detalii. 

UPDATE 04:13 Davis susţine că zona a fost verificată, în eventualitatea descoperirii altor dispozitive explozive.

 UPDATE 04:07 Printre pacienţi se numără: 

- o fată în vârstă de nouă ani care la această oră este supusă unei intervenţii chirurgicale. 

- un bărbat în vârstă de 42 de ani

- un băiat în vârstă de şapte ani care este tratat pentru o rană uşoară la picior

- un copil în vârstă de 12 ani cu o fractură de femur 

- un băiat în vârstă de doi ani care a suferit o rană la cap.

UPDATE 04:06 Departamentul de Poliţie din Boston a anunţat că trei persoane au murit în urma exploziilor. Se crede că 138 de oameni au fost răniţi.

UPDATE 02:55 Agenţia Reuters a publicat o fotografie în care este înfăţişat suspectul reţinut de autorităţi. 

Suspectul reţinut de autorităţi FOTO Reuters

UPDATE 01.50 Biroul Federal de Investigaţii din SUA consideră "atacuri teroriste" exploziile din Boston, afirmă surse oficiale, citate de CNN. Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional. Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent în permanenţă în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN.
Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite.

UPDATE 01.51 Potrivit ultimelor informaţii, un copil în vârstă de opt ani se află printre cei decedaţi. Bilanţul răniţilor a crescut la 110 persoane, relatează CNN. 

UPDATE 01.50 Sistemul de telefonie mobilă a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea unui dispozitiv exploziv prin telefon.

UPDATE 01.43 Ultimele informaţii sugerează că evenimentul a fost unul plănuit, dar nu se ştie dacă este implicată o grupare teroristă internaţională. Cu toate acestea, zborurile dinspre Statele Unite urmează să fie verificate, iar FBI şi CIA s-au mobilizat în vederea unei anchete. 

Barack Obama: Am fost informat mai devreme cu privire la evenimentele din Boston. Vom colabora cu autorităţile locale pentru a asigura securitatea. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Nu avem încă toate răspunsurile, în zile ca acestea nu există republicani sau democraţi, suntem americani îngrijoraţi de soarta cetăţenilor noştri.

Toţi americanii sunt alături de oamenii din Boston. Poliţia, Garda Naţională şi pompierii au acţionat eroic şi continuă să o facă.Îi salut pe cei care au reacţionat eroic în faţa tragediei. Nu avem toate răspunsurile, dar fiţi fără teamă: orice grup responsabil va înfrunta justiţia. Astăzi este Ziua Patriotului, o zi în care celebram o competiţie. Boston este un oraş puternic. Pe măsură ce obţinem mai multe informaţii, echipele noastre vor oferi noi detalii. Vom afla cine a făcut asta şi vor fi făcuţi responsabili.

UPDATE 01.05 Deocamdată, informaţiile în ceea ce priveşte reţinerea suspectului saudit sunt contradictorii. Poliţia infirmă reţinerea acestuia.

UPDATE 00.45 Un suspect în cazul atentatelor comise în Boston a fost reţinut, acesta fiind un saudit în vârstă de 20 de ani care se află la un spital din oraş, afirmă surse citate de ziarul New York Post. Nu se ştie cu claritate dacă suspectul a fost rănit în atentate sau a suferit un şoc traumatic.

UPDATE 00.25 Ultimele informaţii oficiale confirmă drept victime doi morţi şi 49 de răniţi.

UPDATE 00:22 Şeful Poliţiei din Boston a declarat că nu au existat ameninţări înaintea incidentului. Ed Davis a declarat luni, potrivit agenţiei Reuters, că orice obiect suspect care va fi găsit pe stradă va fi examinat cu atenţie.

 UPDATE 00:18 „Nu suntem siguri dacă incidentele sunt conectate, dar le tratăm de parcă ar fi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliţie din Boston.

 UPDATE 00:15 Autorităţile susţin că cele trei explozii au legătură, deşi Biblioteca JFK este situată la mai mulţi kilometri distanţă de linia de sosire a maratonului. 

UPDATE 00:14 Postul CNN anunţă că peste 100 de persoane au fost rănite în urma exploziilor, însă informaţia nu a fost confirmată deocamdată de un bilanţ oficial furnizat de către autorităţi. 

UPDATE 00.00 Poliţia din Boston a confirmat cel de-al treilea atentat de la biblioteca JFK menţionând că nu este ”un eveniment în desfăşurare” şi nu va da alte date deocamdată despre explozie.

UPDATE 23.43 Potrivit agenţiei Reuters, o a treia explozie a avut loc în Boston, la Biblioteca JFK. 

UPDATE 23.37 Potrivit „The Guardian“, preşedintele Obama a discutat cu primarul oraşului Boston, Tom Menino, şi cu guvernatorul statului Massachusetts, Deval Patrick. Obama şi-a exprimat îngrijorarea pentru cei care au fost răniţi şi a declarat că administraţia prezidenţială este pregătită să îşi ofere sprijinul. 

UPDATE 23.28 Citând un oficial de la Serviciile Secrete americane, Associated Press informează că la faţa locului au fost găsite alte două dispozitive explozive şi au fost dezamorsate, dar autorităţile încă nu au confirmat informaţia.

UPDATE 23.22 Preşedintele Statelor Unite a ordonat luni administraţiei prezidenţiale să ajute autorităţile din Boston în investigarea celor două explozii care au zguduit linia de sosire a maratonului de la Boston, informează Associated Press.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Obama a fost anunţat în legătură cu incidentul din Boston.

UPDATE 23.19 Pe contul de Twitter al site-ului Boston.com, jurnaliştii au publicat o fotografie de la locul deflagraţiei. 

Explozie în Boston FOTO Boston.com

UPDATE 23.18 Potrivit Fox News, trei persoane au decedat. Departamentul de Poliţie din Boston a precizat că încă nu se cunoaşte numărul total al victimelor.  

UPDATE 23.17 Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că este foarte probabil ca exploziile din Boston să fi fost un „atentat“ terorist, securitatea fiind sporită în oraşele Boston, Washington DC şi New York în urma incidentului, relatează CNN.

„Am fost informat în legătură cu ceea ce pare să fi fost un atentat“, a declarat vicepreşedintele Joseph Biden, conform CNN.

image

Foto

explozie maraton boston foto Afp

UPDATE 23.13 Autorităţile din Boston susţin că 23 de persoane au fost rănite în urma exploziilor şi alte două au decedat. Preşedintele a fost informat cu privire la incidentul din Boston, iar administraţia a luat legătura cu autorităţile locale. Administraţia prezidenţială va oferi asistenţa necesară în cadrul investigaţiei.

UPDATE 23.04 Site-ul Vine a publicat un videoclip scurt de la locul incidentului. 

Jurnaliştii din centrul de presă al evenimentului au relatat că au auzit două explozii, informează Fox News.

Hotelul Fairmount Copley Plaza, în care se află cartierul general al evenimentului sportiv, a fost închis ca urmare a incidentului.


Potrivit CNN, cel puţin 12 persoane au fost rănite în cele două deflagraţii „majore“.

La locul incidentului au sosit zeci de ambulanţe şi vehicule ale serviciilor de securitate.

 „Am văzut două explozii. Prima a fost exact înainte de linia de sosire. Am auzit un zgomot şi am văzut fum“, a povestit reporterul Chris Cassidy de la „Boston Herald“.  „Am continuat să alerg şi am auzit în spatele meu un zgomot. Erau oameni loviţi, oameni cu frunţile însângerate“,a adăugat el.

Un fotograf de la Fox News a susţinut că a văzut mai multe victime care îşi pierduseră membrele.

Autorităţile americane nu au stabilit deocamdată cauza exploziilor şi nu au putut preciza dacă a fost vorba despre un accident sau despre un atac terorist.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite