VIDEO Barack Obama l-a decorat pe Joe Biden cu cea mai înaltă distincţie civilă a Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În una din ultimele decizii pe care le va lua în calitate de preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama a ales să-l decoreze pe vicepreşedintele american Joe Biden cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie care poate fi acordată unui civil în Statele Unite, relatează CNN.

„Pentru credinţa în concetăţenii tăi, pentru iubirea ta de ţară şi pentru viaţa pe care ai petrecut-o în slujba ţării, aş vrea ca militarii să urce pe scenă lângă mine. Pentru ultima dată ca preşedinte, sunt onorat să acord cea mai înaltă distincţie civilă a statului” a spus Obama într-o ceremonie la Casa Albă dedicată vicepreşedintelui american.

Biden a izbucnit în lacrimi, vizibil emoţionat şi surprins, şi a acceptat distincţia declarând însă că „nu o merită”.

„Această onoare este cu mult peste ceea ce merit, dar este o reflecţie a spiritului tău generos” a spus vicepreşedintele american, adresându-se lui Obama. 

„Dacă nu poţi să-l admiri pe Joe Biden ca persoană ai o problemă. E unul dintre cei mai buni oameni pe care i-a creat Dumnezeu” a răspuns preşedintele american. 

Biden, în vârstă de 74 de ani, se află probabil la sfârşitul unei cariere politice începută acum aproape jumătate de secol, timp în care a fost ales pentru şase mandate de senator din partea statului Delaware, iar din 2009 a fost vicepreşedinte în administraţia Obama.

Fostul senator a candidat fără succes în două rânduri pentru nominalizarea democrată la prezidenţialele americane, în 1988 şi 2008.

Există zvonuri cum că Biden ar putea totuşi rămâne în politică, urmând să joace un rol important în rândul democraţilor şi vizând chiar nominalizarea pentru prezidenţialele din 2020. Biden ar deveni în cazul respectiv cel mai bătrân candidat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite din istorie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite