UPDATE Cel puțin 28 morți, într-o nouă serie de tornade în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile tornade care s-au format deasupra centrului Statelor Unite s-au soldat cu cel puţin 28 morţi şi au provocat pagube materiale în mai multe state, unde oamenii îşi reveneau după furtunile care au ucis 13 persoane la începutul săptămânii, transmite AFP.

UPDATE 11.40
Cel puțin 28 de persoane au murit în urma tornadelor care au afectat Statele Unite. Potrivit CNN, au fost înregistrate 15 victime în Indiana, 12 în Kentucky și una în Ohio.

UPDATE 9.57
Cel puţin 14 persoane au murit şi un oraş a fost devastat complet, vineri, în centrul Statelor Unite, în urma unei noi serii de tornade, transmite AFP.

Trei morţi au fost raportaţi în districtul Jefferson şi alţi patru în oraşul Holton, în Indiana (nord).

"Din informaţiile pe care le-am primit prin telefon se pare că Marysville a fost ras de pe faţa pământului", a declarat primarul acestui orăşel situat în Indiana la graniţa cu Tennessee.

Aproximativ 51 de tornade au fost înregistrate în şapte state, dar mai ales în Alabama (sud), Tennessee (sud) şi Illinois (nord) ieri după-amiază.

Imaginile difuzate încontinuu de posturile de televiziune americane arată autobuze şcolare răsturnate, acoperişurile smulse ale clădirilor şi case din lemn din care a rămas numai podeaua.

O alertă de tornade "deosebit de periculoase" a fost emisă pentru întreaga zi, până vineri seară, în Indiana, Kentucky, Ohio, Illinois şi Missouri.

"Este o situaţie deosebit de periculoasă", au avertizat serviciile meteo americane. "Tornade distructive, grindină mare de peste 6 centimetri, furtuni cu rafale de până la 112 kilometri pe oră şi fulgere periculoase sunt posibile", au adăugat acestea.

Bilanţul seriei de tornade care a lovit centrul Statelor Unite la începutul săptămânii se ridică la 13 morţi.

Casele au fost reduse la grămezi de moloz, maşinile aruncate în lacuri, arborii dezrădăcinaţi şi magazinele transformate în ruine pe o arie extinsă din Nebraska până în Kentucky, din cauza vânturilor foarte puternice.

Oraşul Harrisburg, din Illinois, a fost de asemenea distrus de o tornadă de intensitate rară miercuri, în timp ce localnicii dormeau, transmite Mediafax.

Cel puţin şase persoane au murit şi cel puţin o sută au fost rănite în acest oraş de 9.000 de locuitori, din cauza vânturilor de pănâ la 270 de kilometri pe oră. Cel puţin 300 de case şi 25 de magazine au fost parţial sau total distruse.

Aproximativ 545 de persoane au murit în 2011 în Statele Unite în urma tornadelor, un număr record după 1936, conform Serviciului naţional de meteorologie.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite