Unitatea Pentagonului care protejează reputația șefilor armatei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor documente obținute de The Intercept, o unitate de protecție militară, echivalentul mai puțin cunoscut al Secret Service pentru Pentagon, este acum însărcinată cu apărarea ofițerilor săi de rang înalt nu doar de asasinate și alte vătămări, ci și de reprezentări nefavorabile pe rețelele de socializare.

Pentagonul are propriul Secret Service care protejează reputația oficialilor FOTO SHUTTERSTOCK
Pentagonul are propriul Secret Service care protejează reputația oficialilor FOTO SHUTTERSTOCK

The Intercept relatează că o echipă dedicată din cadrul Pentagonului este însărcinată cu păstrarea și apărarea reputațiilor ofițerilor de rang înalt pe rețelele de socializare, potrivit english.almayadeen.net.

În timp ce Batalionul Serviciilor de protecție al armatei americane este responsabil de asigurarea protecției în ceea ce privește „asasinarea, răpirea, rănirea sau rușinea”, un document datat 1 septembrie 2022 analizat de Intercept arată că aceasta include acum supravegherea rețelelor sociale pentru amenințări „directe, indirecte și voalate”, precum și evidențierea „sentimentelor negative” despre oficiali din armata SUA precum șeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley.

Programul este descris ca fiind „un serviciu fiabil de atenuare a amenințărilor de pe rețelele sociale”, cu ajutorul unui „set de instrumente bazate pe web cu sursă deschisă, cu capacități avansate de colectare a informațiilor disponibile public (PAI)".

Informațiile nu sunt colectate doar din fluxul Twitter, ci și de pe 4Chan, Reddit, YouTube, VK, Discord, Telegram și alte platforme.

Informațiile sunt obținute nu doar de la contractori privați precum Dataminr, ci și de la aplicații pentru smartphone-uri și agenți de publicitate.

Acestea ar fi combinate cu date precise de localizare celulară pentru determinarea aproape cu exactitate a locațiilor celor care fac comentarii denigratoare despre actuali și foști oficiali militari.

Datele utilizate de setul de instrumente se încadrează toate la rubrica "PAI", sau informații disponibile public, o denumire înșelătoare care deseori include nu numai ceea ce este disponibil în mod liber pentru populație, ci și informații private achiziționate în scop comercial, cumpărate și vândute de o largă constelație de firme de supraveghere obscure și de brokeri de date.

The Intercept explică că întregul depozit de informații al comunității unor actori iliciți ce reprezintă amenințări – inclusiv cercetări publice, fluxurile CCTV, posturile de radio, înregistrările private și chiar camerele web - ar fi disponibile prin intermediul unui „selector de căutare universal”.

Documentul a evidențiat cerința pentru un flux bidirecțional, cerând contractantului să păstreze „anonimatul și securitatea necesare„ prin „utilizarea diferitelor puncte de ieșire la nivel global pentru a-și masca identitatea”.

Documentul de achiziție este etichetat "Controlled Unclassified Information"/FEDCON, ceea ce indică faptul că nu este destinat vizualizării publice.

O notă de achiziții din 2022 a FBI obținută de cercetătorul Jack Poulson și analizată de The Intercept menționează utilizarea de către FBI a instrumentelor Flashpoint, ale căror descrieri  seamănă cu ceea ce se spune în documentul de achiziții despre monitorizarea camerelor de chat "extremiste".

"În ceea ce privește forumurile extremiste, Flashpoint a menținut ani de zile personaje înșelătoare pe aceste platforme", se arată în memoriul FBI.

Potrivit lui Ilia Siatitsia de la Privacy International, „Exprimarea unui «sentiment pozitiv sau negativ față de o persoană de rang înalt cu risc ridicat» nu poate fi considerată un motiv suficient pentru ca agențiile guvernamentale să desfășoare operațiuni de supraveghere, mergând chiar până la «localizarea exactă a persoanelor».”

"Capacitatea de a exprima opinii, de a critica, de a face presupuneri sau de a formula judecăți de valoare - în special în ceea ce privește oficialii- este o parte chintesențială a unei societăți democratice", a declarat Siatitsa pentru The Intercept.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite