Un nou videoclip cu americanul Paul Whelan, încarcerat în Rusia, difuzat de presa de la Moscova. Declarațiile fratelui său

0
Publicat:

A apărut un nou videoclip cu deținutul americanul Paul Whelan deținut, care a fost reținut în Rusia de mai bine de patru ani, în lagărul său de prizonieri. Fostul pușcaș marin a fost acuzat de spionaj.

Paul Whelan, fostul pușcaș marin american, deținut în Rusia FOTO Arhivă
Paul Whelan, fostul pușcaș marin american, deținut în Rusia FOTO Arhivă

Videoclipul, lansat de agenția de știri rusă controlată de stat, Russia Today (RT), îl arată pe Whelan purtând o uniformă de închisoare rusească în diferite părți ale închisorii, potrivit CNN.

În mai multe fotografii, el este surprins în timp ce folosește o mașină de cusut sau mânâncă într-o cantină.

La un moment dat în videoclip, el îi spune unui reporter de la instituția de presă susținută de Kremlin: „Înțelegi când spun că nu pot da un interviu, ceea ce înseamnă că nu pot răspunde la nicio întrebare”.

Whelan – care are cetățenie americană, irlandeză, britanică și canadiană – a fost reținut la un hotel din Moscova, în decembrie 2018, de autoritățile ruse care au susținut că a fost implicat într-o operațiune de informații.

Fostul pușcaș marin al Statelor Unite a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru o acuzație de spionaj pe care o neagă vehement.

„Am fost arestat pentru o infracțiune care nu a avut loc niciodată. Nu înțeleg de ce mai stau aici”, a spus el, pentru CNN, în timpul unui interviu exclusiv, de anul trecut.

Astăzi a fost prima dată când văd cum arată cu adevărat, din iunie 2020”, a spus fratele său, David Whelan, după lansarea videoclipului de către RT.

Într-o declarație, David a spus că echipa RT a apărut la închisoare pentru a-l filma pe Whelan în luna mai și că „personalul închisorii nu a fost mulțumit de faptul că el nu a vrut să dea un interviu.”

Mi-aș dori să-l pot vedea pe Paul în circumstanțe mai bune. Dar a fost bine să-l revăd și să observ, în ochii lui, că este un luptător. Este bine să știm că Paul rămâne de neclintit, a spus David.

La începutul acestei luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit cu Whelan, pe care Guvernul american îl consideră reținut pe nedrept, potrivit unei surse. SUA nu au putut să asigure eliberarea lui Whelan prin schimburi de prizonieri, care au adus acasă alți doi americani deținuți pe nedrept: Trevor Reed în aprilie și Brittney Griner, în luna decembrie.

Administrația Biden a înaintat propuneri pentru eliberarea lui Whelan, dar Rusia nu a răspuns într-un mod substanțial, au declarat doi oficiali ai administrației, pentru CNN.

Această lipsă de răspuns și reținerea pe nedrept a reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la începutul acestui an, au forțat SUA să continue să caute o altă ofertă de pus pe masă, a spus un oficial înalt al administrației.

Paul Whelan

Administrația Biden continuă să caute oferte care ar putea atrage Rusia să-i elibereze pe ambii americani, deținuți pe nedrept, după cum a raportat CNN la începutul acestui an. SUA nu au în prezent spioni ruși la nivel înalt în custodia sa, spun actualii și foștii oficiali americani, motivând nevoia de a apela la aliați pentru ajutor.

Într-un alt apel telefonic exclusiv către CNN, în mai, Whelan a spus că este încrezător că reprezintă o prioritate pentru Guvernul SUA, dar ar dori să se poată găsi o soluție mai rapidă în cazul său. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că ar putea fi lăsat din nou în urmă, dacă SUA asigură eliberarea lui Gershkovich.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite