Rusia şi Statele Unite discută un posibil schimb de prizonieri, în care ar putea fi eliberat un fost membru al marinei SUA condamnat pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapelul steah SUA-RUSIA foto shutterstock
Drapelul steah SUA-RUSIA foto shutterstock

Rusia şi Statele Unite discută un posibil schimb de prizonieri, în care ar putea fi eliberat Paul Whelan, un membru al marinei SUA încarcerat pentru spionaj, în decurs de două-trei luni, a declarat luni avocatul acestuia, transmite Reuters.

Whelan, care deţine paşaporturi american, britanic, canadian şi irlandez, a fost condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare, pentru spionaj, în iunie anul trecut. Acesta a negat că ar fi spion şi a spus că i s-a făcut o înscenare.

Washingtonul a cerut eliberarea sa.

Potrivit Moscovei, Whelan a fost prins având asupra sa documente clasificate, într-o cameră de hotel din capitala rusă, unde agenţi ai Serviciului Federal de Securitate l-au reţinut pe 28 decembrie 2018.

Avocatul rus al lui Whelan, Vladimir Zerebenkov, a spus că discuţiile referitoare la schimb au loc între serviciile de securitate ruse şi americane.

Amabasada SUA nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Zerebenkov a mai spus că nu poate afirma dacă discuţiile se extind şi asupra cazului lui Trevor Reed, un alt membru al marinei americane, care în iulie a fost încarcerat în Rusia pentru 9 ani, pentru că ar fi pus în pericol viaţa a doi poliţişti ruşi.

Washingtonul a protestat pentru cazurile lui Whelan şi Reed, descriind procesul celui de-al doilea ca fiind ”un teatru al absurdului”, care nu dispune de dovezi serioase.

Ministerul rus de Externe a afirmat pe 27 ianuarie că Reed and Whelan au fost prezentaţi în mod greşit în Occident ca victime nevinovate şi că au fost condamnaţi pentru delicte în Rusia. Potrivit ministerului, discuţiile referitoare la schimb sunt folosite pentru a presa Moscova.

Zerebenkov a spus că există diferite opinii la Moscova despre care ruşi aflaţi în custodia SUA ar trebui eliberaţi la schimb cu Whelan.

El i-a menţionat pe dealerul de arme  Viktor Bout şi pe Konstantin Iaroşenko, condamnat pentru conspiraţie în vederea contrabandei cu cocaină.

Citeşte şi:

Kremlinul se declară interesat de o discuţie pe Clubhouse între Elon Musk şi Vladimir Putin

Expertul Victor Chirilă: Tensiunile dintre UE şi Rusia vor avea consecinţe grave asupra Moldovei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite