Un mic oraş din Dakota de Nord, deturnat de neo-nazişti pentru a fi transformat într-o comunitate formată exclusiv din albi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neo-naziştii americani vor să pună stăpânire pe un mic oraş din Dakota de Nord. FOTO Reuters
Neo-naziştii americani vor să pună stăpânire pe un mic oraş din Dakota de Nord. FOTO Reuters

Oraşul Leith (statul federal Dakota de Nord, SUA) cu numai 24 de locuitori a cerut de urgenţă întăriri din partea autorităţilor federale, după ce o grupare care susţine supremaţia albilor a anunţat că vrea să-l transforme într-o enclavă neo-nazistă, populată numai de albi.

Jeff Schoep, fost mare vrăjitor în cadrul Ku Klux Klan şi în prezent liderul Mişcării Naţional-Socialiste din America, va susţine duminică după-amiază un discurs în Leith, urmat de o conferinţă de presă. Pe site-ul organizaţiei, Schoep descrie vizita drept un semn de bunăcredinţă, însă continuă prin a spune că merge acolo pentru „a sădi seminţele naţional-socialismului în Dakota de Nord”. 

În paralel sunt aşteptate demonstraţii din partea grupărilor pentru egalitatea de şanse şi drepturile omului, care se vor strânge din mai multe colţuri ale statului Dakota de Nord pentru a denunţa caracterul rasist al grupării, cât şi planurile mişcării pentru oraşul Leith. 

Neo-naziştii se vor folosi de populaţia redusă a oraşului şi vor aduce simpatizanţi ai Mişcării cu autobuze din întreg teritoriu SUA. 

„Nu putem accepta ura rasistă pe care o aduc aici - Leith este în criză şi strigă după ajutor”, explică pentru publicaţia „Bismark Tribune” Jeremy Kelly, unul dintre organizatori. 

Problemele oraşului au început în urmă cu doi ani, când un nou-venit pe nume Paul Craig Cobb a început să cumpere masiv terenuri, acumulând în total 12 parcele. Luna trecută, gruparea Southern Poverty Law Center, care monitorizează activitatea extremiştilor de dreapta, a dovedit că Cobb, în vârstă de 61 de ani, este de fapt un susţinător al supremaţiei albilor, căutat de autorităţi în Canada pentru instigare la ură pe un blog. 

Totodată, organizaţia nonguvernamentală a arătat că acesta s-a mutat în Leith cu intenţia de a ridica aici o comunitate neo-nazistă, alături de aliaţii săi din Mişcarea Naţional-Socialistă şi din Rezistenţa Ariană Albă (WAR). 

Acum, Cobb se află în curs de a-i ceda lui Schoep o parte din proprietăţi, la fel cum îi va don altă parte lui April Gaede, fondator al grupului neo-nazist National Vanguard. 

Cobb nu se află la prima tentativă de a înfiinţa o astfel de enclavă neo-nazistă. El a încercat în trecut să ridice comunităţi exclusiv albe şi în statele Idaho şi Montana. „Cobb probabil că a mers mai departe decât oricine altcineva în urmărirea visului său de supremaţie albă”, explică un reprezentant al Southern Poverty Law Center. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite