Un judecător federal blochează proiectul lui Trump cu privire la zidul de la frontiera cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images
FOTO Guliver / Getty Images

Un judecător federal american a blocat - temporar - decizia preşedintelui Donald Trump de a folosi fonduri de la Departamentul Apărării pentru a finanţa zidul pe care vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Hotărârea a fost luată vineri de către Haywood William, un judecător deferal la Districtul Nord din California. Ea aplică o lovitură proiectului preşedintelui republican, care a declarat o „urgenţă naţională” cu scopul de a putea să folosească fonduri militare pentru a face să avanseze construcţia acestui zid, ocolind refuzul Camerei Reprezentanţilor majoritar democrat de a-l finanţa.

Membrilor administraţiei preşedintelui Trump „li se cere să nu adopte vreo măsură în vederea construirii unei bariere la frontieră” în două zone situate în apropierea oraşelor Yuma (Arizona) şi El Paso (Texas) „folosind fonduri redirecţionate de DoD”, a statuat judecătorul William, desemnând Departamentul Apărării prin acronimul său.

Acest judecător a luat această hotărâre preliminară, întrucât petenţii ar putea să demonstreze că reprezentanţi ai administraţiei „şi-au depăşit autoritatea”.

Acest recurs în justiţie, primul dintr-o lungă serie, a fost angajat de aproximativ 20 de state americane, conduse de bastioanele democrate din California şi New York, dar şi de puternica organizaţie de apărarea dreprutilor civice ACLU şi organizaţii de protecţia mediului ca Sierra Club şi un grup de comunităţi frontaliere.

În plângerile depuse la Oakland, în nordul Californiei, se arată că ”declararea urgenţei naţionale”, proclamate la 15 februarie de către Donald Trump cu scopul de a debloca fonduri federale destinate unor cheltuieli militare, în pofida opoziţiei Congresului, contravine mai multor dispoziţii constituţionale.

Conflictul pe tema fondurilor destinate construirii zidului a provocat, la vremea respectivă, o închidere parţială a administraţiei federale timp de 35 de zile - o durată-record.

Cu scopul de a construi acest zid, menit să oprească imigraţia clandestină din America Latină - una dintre principalele promisiuni de campanie şi o miză electorală puternică în vederea realegerii sale în 2020 -, Trump intenţionează să folosească fonduri federale în valoare de 3,6 miliarde de dolari destinate construirii unor instalaţii militare.

El vrea de asemenea să mobilizeze 2,5 miliarde de dolari destinate luptei împotriva traficului de droguri.

În total, Congresul i-a acordat doar 1,4 miliarde pentru a finanţa o porţiune a barierei în Texas.

„Aplaudăm hotărârea de azi a tribunalului de a ne proteja Constituţia, comunităţile şi mediul”, a declarat, citată într-un comunicat, Gloria Smith, o avocată a Sierra Club.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite