Un imam şi asistentul său, împuşcaţi mortal la New York. Musulmanii îl acuză pe Trump că a încurajat islamofobia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest faţă de uciderea imamului FOTO New York Times
Protest faţă de uciderea imamului FOTO New York Times

Un imam şi asistentul său au fost împuşcaţi mortal sâmbătă seară în apropiere de o moschee din New York, a anunţat poliţia, care încă nu a stabilit motivele comiterii crimei, relatează AFP.

Imamul Maulama Akonjee, în vârstă de 55 de ani, şi asistentul său Thara Uddin, în vârstă de 64 de ani, au fost împuşcaţi cu puţin timp înainte de ora locală 14.00 (21.00, ora României) în cartierul Ozone Park, din Queens, New York.

Deşi au fost transportaţi imediat la spitalul Jamaica, medicii nu i-au mai putut salva, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei newyorkeze contactat de AFP.

Poliţia din New York încă nu a reuşit să stabilească motivele comiterii crimei.

„Niciun element din ancheta preliminară nu arată că (victimele) au fost vizate din cauza religiei“, potrivit poliţiei, care dă, totuşi, asigurări că investighează cazul „din toate unghiurile de vedere“.

Un bărbat suspectat că ar fi autorul atacului, şi care este în prezent căutat, s-a apropiat de cele două victime din spate. Martorii l-au văzut apoi pe bărbat îndepărtându-se cu un pistol în mână după împuşcături, potrivit poliţiei.

Cei doi bărbaţi au fost atacaţi imediat după ce au părăsit moscheea Al-Furqan Jame Masjid, mai anunţă poliţia.

„Când un responsabil religios este ucis în plină zi pe o stradă din Queens, trebuie să rămânem o comunitate unită şi să cerem dreptate!“, a reacţionat pe contul său de Twitter un membru al consiliului municipal din New York, Erich Ulrich.

Nepotul imamului spune că acesta nu avea duşmani.

„Nu ar fi rănit nici măcar o muscă. Îl priveai cum mergea pe stradă şi cum aducea pacea odată cu el“, a declarat Rahi Majid.

Crimă motivată de ură religioasă?

Potrivit unor imagini difuzate pe Twitter, sute de persoane s-au adunat sâmbătă seara în apropierea locului crimei şi au cerut „dreptate“ în acest caz.

În cartierul Ozone Park trăieşte o importantă comunitate musulmană, originară în principal din Bangladesh.

Deşi poliţia nu are indicii despre atacator, membri ai comunităţii musulmane din New York consideră că imamul şi aistentul său au fost victime ale islamofobiei.

„Este o crimă motivată de ură“, a acuzat Kobir Chowdhury, care conduce moscheea Masjid Al-Aman din Brooklyn.

„Este vorba de ură faţă de umanitate, de ură faţă de musulmani. Numai islamofobii provoacă astfel de probleme“, a adăugat el.

„Imaginaţi-vă că tatăl dumneavoastră este împuşcat mortal fără motiv. Când păstrăm tăcerea, permitem comiterea de noi crime“, a reacţionat la rândul său Afaf Nasher, directoarea principalei asociaţii americane pentru apărarea drepturilor musulmanilor CAIR (Council on American-Islamic Relations) pentru New York.

Islamofobia generează numeroase polemici peste Atlantic din cauza atentatelor de pe tărâm american revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic şi declaraţiilor controversate despre musulmani ale candidatului republican la Casa Albă Donald Trump, care pledează pentru interzicerea accesului lor în Statele Unite.

Comunitatea musulmană „îl blamează pe Donald Trump în acest caz“, a declarat pentru „The New York Daily News“ Khairul Islam, un localnic în vârstă de 33 de ani.

„Ne simţim extrem de nesiguri în aceste momente. Este ameninţător pentru noi, ameninţător pentru viitorul nostru, pentru mobilitatea din cartierul nostru şi căutăm dreptate“, a deplâns situaţia, potrivit BBC, Milat Uddin, un musulman indignat de uciderea imamului Maulama Akonjee.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite