Un fost jurnalist care a dezvăluit scandalul Watergate spune că atacurile lui Trump la adresa presei sunt mai periculoase decât cele ale lui Nixon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carl Bernstein FOTO Alchetron
Carl Bernstein FOTO Alchetron

Carl Bernstein, unul dintre jurnaliştii care au făcut public scandalul Watergate, a denunţat atacurile lui Donald Trump la adresa presei, apreciind că actualul preşedinte american are o retorică mai periculoasă decât cea a fostului preşedinte Richard Nixon.

„Atacurile lui Trump la adresa presei, pe care o prezintă drept duşmanul poporului american, sunt mai perfide decât atacurile lansate de Richard Nixon împotriva presei“, a declarat pentru CNN Carl Bernstein, un fost reporter ale cărui dezvăluiri au dus la demisia lui Nixon în 1974.

În timp ce Richard Nixon îşi ataca adversarii în privat, comentariile publice ale lui Donald Trump amintesc de „dictatori şi autocraţi, inclusiv de Stalin şi Hitler“, a apreciat Carl Bernstein, citat de Washington Post.

El a subliniat că şi percepţia publică e un factor care agravează retorica actualului preşedinte american şi o face mai periculoasă decât a lui Nixon.

„În perioada scandalului Watergate exista un consens civic cu privire la ce înseamnă o conduită acceptabilă din partea unui preşedinte, iar acest consens nu mai există acum în ţară. Trump e de necontrolat, derulând un atac demagogic asupra instituţiilor democraţiei. Trăim vremuri în care tendinţele autoritare sunt teribile“, a insistat fostul jurnalist.

„Presa este duşmanul. Duşmanul, înţelegi? Sigur, nu te comporta ca atare, fă-le jurnaliştilor cinste cu ceva de băut, fii drăguţ, fă-te că îi placi, că încerci să îi ajuţi. Dar nu îi ajuta pe nenorociţi. Niciodată. Pentru că încearcă să ne înfigă un pumnal în vintre“, spunea Nixon în februarie 1971, în primul său mandat, potrivit Washington Post.

Nixon făcea aceste afirmaţii în prezenţa unei singure persoane, şi anume Thomas H. Moorer, pe atunci şef al Statului Major interarme. Detalii despre discuţia dintre cei doi au apărut mult mai târziu.

În prezent, situaţia este total diferită. Trump cataloghează presa drept „duşman al poporului american“ fără nici cea mai mică reţinere pe contul său de Twitter, urmărit de peste 25 de milioane de internauţi, notează Washington Post, citat de Agerpres.

„Nu suntem duşmanii poporului american. În realitate, suntem chiar ultima şansă a poporului american în faţa unui preşedinte înclinat spre dictatură şi tiranie“, a conchis Carl Bernstein.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri