Un cercetător american, salvat din Mariupol în timp ce era vânat de oamenii lui Kadîrov

0
0
FOTO Project Dynamo
FOTO Project Dynamo

Un om de ştiinţă american implicat în proiectarea unei tehnologii sensibile folosite de sisteme de arme ghidate cu laser a fost extras din Mariupol, oraş de la Marea Azov ocupat de forţele ruse.

John Spor, un om de ştiinţă originar din Texas, lucra şi locuia în Mariupol în momentul izbucnirii războiului din Ucraina, la 24 februarie.

Odată cu lansarea asediului brutal al armatei ruse, omul de ştiinţă american a fugit de acasă şi s-a ascuns pentru a evita să fie capturat de forţele ruse.

De altfel, cercetătorul american, cunoscut pentru proiectarea unei tehnologii folosite la arme ghidate cu laser, a fost vânat timp de câteva luni de un grup de paramilitari ai liderului cecen Ramzan Kadîrov, un executant de misiuni pentru Vladimir Putin. Însă vânătoarea oamenilor lui Kadîrov nu a avut succes, Spor fiind extras din Ucraina sfâşiată de război datorită intervenţiei unei echipe de salvare din cadrul ONG-ului Project DYNAMO, relatează CBS News.

Având în vedere informaţiile sensibile de securitate naţională pe care le deţine prin prisma activităţii sale, cercetătorul este considerat „o ţintă de mare valoare pentru forţele şi serviciile ruse de informaţii”, se arată într-un comunicat.

Potrivit Project DYNAMO, din cauza dificultăţilor întâmpinate de John Spor în a părăsi Ucraina, sora sa a solicitat ajutor din partea Departamentului de Stat, senatorului Ted Cruz şi deputatului Randy Weber.

Ei au recomandat Project DYNAMO, o organizaţie specializată în misiuni de exfiltrare din zone ostile. 

Project Dynamo spune că misiunea de salvare a lui Spor a durat mai bine de o lună şi a fost destul de complicată, implicând traversarea a 30 de puncte de control ruseşti, inclusiv prin regiunile Herson şi Nikolaev, din sudul Ucrainei.

În cele din urmă, cercetătorul a fost scos marţi din Ucraina. Project Dynamo nu vrea să ofere detalii despre locaţii şi modalităţile sale de operaţiune, precizând că misiunea este încă în curs. Spor ar urma să se întâlnească cu familia sa într-o ţară europeană neprecizată de ONG-ul american.

Project Dynamo afirmă că a salvat peste 2.000 de persoane din cele mai ostile zone de război ale Ucrainei.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite