Un bărbat a stat 28 de ani la închisoare după ce a fost acuzat pe nedrept de crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:


O condamnare în urma căreia un bărbat din SUA care a petrecut aproape 28 de ani în închisoare pentru o crimă pe care a negat întotdeauna că a comis-o a fost anulată de un judecător din Missouri, potrivit BBC News.

Lamar Johnson, în momentul aflării deciziei care l-a scos din închisoare. FOTO Profimedia
Lamar Johnson, în momentul aflării deciziei care l-a scos din închisoare. FOTO Profimedia

Lamar Johnson are 50 de ani și fusese condamnat pentru uciderea lui Marcus Boyd, în 1994.

După anularea sentinței, pronunțată marți, 14 februarie, bărbatul a ieșit din sala de judecată din St. Louis ca un om liber.

Judecătorul David Mason a explicat că a a luat această decizie după ce doi martori au furnizat „dovezi clare și convingătoare” că Lamar Johnson este nevinovat.

„Este copleșitor”

Bărbatul, care a stat aproape trei decenii închis, a fost vizibil emoționat când a fost anunțată hotărârea, iar susținătorii săi au început să aplaude și să ovaționeze.

Este copleșitor”, a declarat Lamar Johnson după ce a părăsit sala de judecată.

Avocatul său depusese încă de anul trecut o moțiune prin care solicita eliberarea lui Johnson, în urma unei anchete efectuate împreună cu organizația juridică non-profit Innocence Project.

După audierea de marți, încheiată cu eliberarea bărbatului, echipa de avocați a dlui. Johnson a criticat biroul procurorului general al statului, care a făcut presiuni pentru a-l menține pe Lamar Johnson în închisoare, acuzând Biroul că nu a încetat niciodată să susțină că Lamar este vinovat și s-a simțit confortabil ca el să lâncezească și să moară în închisoare.

„Biroul nostru a apărat statul de drept” 

Biroul nu va lua însă nicio altă măsură în acest caz, a explicat un purtător de cuvânt al procurorului general.

„Biroul nostru a apărat statul de drept și a lucrat pentru a menține verdictul inițial pe care un juriu format din colegii lui Johnson l-a considerat adecvat pe baza faptelor prezentate la proces”, se arată în declarație.

Marcus Boyd, bărbatul a cărui moarte l-a trimis pe Lamar Johnson în închisoare acum 28 de ani, a fost împușcat mortal de doi indivizi mascați, pe veranda din fața casei lui Lamar Johnson, în octombrie 1994.

Johnson a declarat de fiecare dată, pe parcursul anchetei și procesului, că nu era acasă când a avut loc atacul.

Abia săptămâna aceasta instanța a ajuns la concluzia că e nevinovat, după ce un martor și-a retras mărturia, iar un deținut a mărturisit că l-a împușcat pe Boyd împreună cu un alt suspect, Phil Campbell.

În timpul procesului inițial, Phil Campbell a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Nu este singurul caz de acest fel

În urmă cu doi ani, guvernatorul din Carolina de Nord, SUA, a graţiat un bărbat care a fost condamnat pe nedrept pentru crimă şi incendiere în 1995, potrivit unui comunicat de presă al biroului guvernatorului.

Darryl Anthony Howard a stat la închisoare timp de 22 de ani, nevinovat. Bărbatul poate depune acum o cerere de despăgubire pentru anii petrecuţi în închisoare. În Carolina de Nord, persoanele condamnate pe nedrept pot primi până la 50.000 de dolari pentru fiecare an de închisoare, dar nu mai mult de 750.000 de dolari, potrivit CNN.

Un bărbat, pe numele său Christopher Williams, condamnat pe nedrept, care a stat aproape 30 de ani în închisoare înainte de a fi eliberat în urmă cu un an, a fost împușcat mortal în timp ce se afla la o înmormântare, potrivit NBC News.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite