Trump trage o nouă salvă în războiul comercial cu China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite impun noi taxe vamale pe importul de mărfuri chinezeşti, în valoare de 200 miliarde de dolari, ca urmare a escaladării războiului comercial cu China, transmite postul BBC.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 24 septembrie şi vor creşte la 25% de la 1 ianuarie anul viitor, a precizat Trump. El avertizase cu câteva ore înainte că urmează să ia această măsură - cea mai dură de până acum în conflictul comercial bilateral, potrivit DPA - însă numai după închiderea burselor asiatice.

Oficialii americani din domeniul comerţului au stabilit că Beijingul este implicat în numeroase politici şi practici incorecte faţă de SUA, legate de tehnologia şi proprietăţile intelectuale americane, a arătat preşedintele. Printre altele, companiile din Statele Unite sunt obligate să transfere tehnologie către partenerii chinezi, ceea ce "constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii şi prosperităţii economiei Statelor Unite pe termen lung", a afirmat el.

Sunt exceptate anumite mărfuri, cum ar fi ceasurile inteligente Apple, produsele cu tehnologie Bluetooth, articolele pentru copii, unele textile, chimicale şi produse agricole, au precizat oficialităţi americane de rang înalt.

Preşedintele Donald Trump a declarat că ultima rundă de tarife a venit ca un răspuns la "practicile comerciale neloiale ale Chinei, inclusiv subvenţiile şi regulile care impun companiilor străine în anumite sectoare să aducă parteneri locali".

China nu se va mulţumi să stea în defensivă în războiul comercial cu Statele Unite, scrie presa chineză.

Beijingul ar putea să refuze participarea la negocierile cu Washingtonul programate luna aceasta dacă administraţia Trump va impune taxe suplimentare, a scris duminică Wall Street Journal, citând oficiali chinezi. Potrivit WSJ, un important oficial chinez a declarat că ţara sa nu va negocia ”dacă are un pistol la tâmplă”. 

SUA şi China au impus deja taxe reciproce pe bunuri de 50 de miliarde de dolari într-un conflict comercial tot mai intens, ce a agitat pieţele financiare în ultimele luni. 

”Nu e ceva nou ca SUA să încerce să amplifice tensiunile pentru a obţine mai multe avantaje la masa negocierilor”, scrie Global Times, parte a People's Daily, organ de presă al Partidului Comunist. ”Abia aşteptăm un frumos contraatac şi vom continua să-i facem pe americani să simtă şi mai multă durere”, se afirmă în materialul ziarului chinez. 

În afară de represalii prin noi tarife, China ar putea restricţiona exportul de bunuri, materii prime şi componente către fabricile din SUA, a declarat duminică fostul ministru de finanţe Lou Jiwei.  

O asemenea decizie ar putea atrage măsuri de retorsiune dure ale Washingtonului, care analizează limitarea exportului de tehnologii cheie spre China. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite