Trump le interzice americanilor să învestească în companii chineze cu activităţi în domeniul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping, preşedintele Chinei, primindu-l pe Donald Trump la Beijing FOTO EPA-EFE
Xi Jinping, preşedintele Chinei, primindu-l pe Donald Trump la Beijing FOTO EPA-EFE

Donald Trump a luat joi decizia de a interzice americanilor să investească în companii chineze acuzate de guvernul său că susţin activităţile militare din Beijing, scrie presa internaţională,

Decretul prezidenţial al lui Donald Trump îi obligă pe americani care au deja mize şi interese financiare în cadrul companiilor vizate să renunţe la ele până în luna noiembrie 2021.

Trump afirmă în acest decret că China „exploatează din ce în ce mai mult capitalul SUA pentru a permite dezvoltarea şi modernizarea activităţilor sale militare, a serviciilor de informaţii şi a altor sisteme de securitate, ceea ce îi permite să ameninţe direct „trupele americane şi americane staţionate în străinătate.

Decretul specifică faptul că această interdicţie va intra în vigoare începând cu 11 ianuarie. Mai exat, cu 9 zile înainte că preşedintele în exerciţiu să plece de la Casa Albă şi să fie înlocuit de preşedintele-ales Joe Biden.

Măsurile fac parte din ofensiva mai largă a administraţiei Trump, derulată în ultimii patru ani, de contracarare a ascensiunii Chinei pe scena globală. În consecinţă, decretul specifică faptul că banii americanilor investiţi în aceste companii permit Beijingului să dezvolte arme de distrugere în masă şi să efectueze atacuri cibernetice „împotriva Statelor Unite şi a poporului său”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite